Hírek

Fehérorosz fogás – Ki a horgász? És ki a hal?

Állítólag a fehérorosz elnök közvetlen utasítása áll a Ryanair Athénból Litvániába tartó járatának visszafordítása mögött. Bombafenyegetésre hivatkozva egy vadászgép segítségével Minszkbe szállították le a járatot. Bombát nem, viszont Roman Prataszevicset megtalálták a gépen. Aligha véletlen találat… Az Unió, az Egysült Államok tiltakozik, Oroszország nem érti, mire a nagy felháborodás, érezhető, hogy a konfliktus nem áll meg itt…

Borítókép: Roman Protasevich tavaly augusztusban az ellenzék híveihez fordult a lengyelországi Gdanskban (forrás: bbc.com/GETTY IMAGES)

Nem titok, hogy Belorusszia Moszkva-barát elnöke, Aljakszandr Lukasenka nem tűri a kritikát, és az ellenzékkel sem bánik kesztyűs kézzel. Ez eddig is ismert volt, nem véletlen, hogy az Európai Unió és a környező országok is különböző szankciókkal léptek fel Minszk ellen. A közvetlen ok a 2020 augusztusi választás volt, ahol a hivatalos adatok szerint Lukasenka nyert a szavazatok 79,7%-ával, de független közvélemény kutatók szerint támogatottsága valójában alig érte el a 10%-ot.

Az ellene induló Szvjatlana Cihanovszkaja támogatottságát ugyanakkor 70%-ra mérték, így az ellenzék azt állította, hogy a választások eredménye éppen a fordítottja lehetett, mint amit Minszk hivatalosan közölt és elismert. Országos tüntetések, tömegmegmozdulások törtek ki, de bégül nem értek cél, és Cihanonvszkaja, valamint több ellenzéki vezető külföldre távozott. Az ellenzéki jelölt Litvániában él, míg – többek között – Prataszevics Lengyelországban él, és a Stepan Putiloval alapított Nexta és Nexta Live csatornát onnan működteti. Ma már több, mint kétmillió előfizetőjük van. Figyelembe véve, hogy Fehéroroszországban 9,5 millióan élnek, ez is azt mutatja, hogy az ellenzéknek komoly támogatottsága van.

Prataszevics a gépen utazók szerint rendkívül ideges lett, amikor kiderült, hogy megváltoztatják útirányukat, amikor azt mondta, hogy „halálbüntetéssel sújtják”! Nem tudni, mi lesz az ügy vége, de tény, hogy őt és Putilot tavaly felvették a „terrorista tevékenységben részt vevő személyek” listájára, és zavarkeltés vádjával már ez alapján is 15 év börtönre ítélhetik. A történet röviden tehát ennyi, de meg kell jegyezni, hogy a 27 éve hatalmon lévő Lukasenka részéről nem ez volt az első ilyen „húzás”, a hatalmának megtartásához minden eszközt bevető elnök korábban sem volt válogatós…

A Ryanair gép útja

Ma azonban a térségben zajló eseményekre sokkal érzékenyebben reagál a világ! Ezt lehet, hogy elmérte az elnök, ugyanis az már egy ideje nyilvánvaló, hogy egyfajta fárasztásos technikát alkalmaznak ellene, külföldről folyamatos nyomás alatt tartva az egyébként sem túl acélos gazdaságot. Vitatható eljárás, mert ezt a lakosság is keményen megérzi, de azt mindenki pontosan tudja, hogy azok a bizonyos vörös vonalak, melyeket a Kremlben meghúztak, körbeveszik Fehéroroszországot is. Így pedig nagyon más lehetőség nincs…

Az eddig is fenntartott szankciók mellett az utóbbi időben a szomszédos országok a Fehéroroszországban megtermelt villamos energia bojkottjára hívtak fel, és az adatok azt mutatják, hogy bizony jelentősen csökkent az áram-kivitel, pedig január közepén indult a próbaüzem, és némi szerencsétlenkedés után el is érte névleges teljesítménye 100%-át az Asztravjec mellett fekvő létesítmény. De komoly bajok vannak az olaj- és gázellátással is, hiszen Oroszország – tartva a nyugati szankcióktól – idő előtt leállította ezen energiahordozók exportját Minszk irányába… Közben ketyeg a 10 milliárd eurós orosz hitel, amit az atomerőműre vett fel Fehéroroszország, és a fémipari termékek gyártása, valamint a finomított kőolajtermékek exportja is dögledezik.

Minszk tehát nem csak szövetségese Oroszországnak, hanem jelentős anyagi érdekek is szerepet játszanak abban, hogy Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Facebook-bejegyzésében így ír: „Az a sokkoló, hogy a Nyugat a fehérorosz légtérben történteket «sokkolónak» tartja”. A bejegyzésben megemlíti, hogy Evo Morales bolíviai államfőt Moszkvából La Pazba szállító repülőgépet európai államok légtérzárja miatt Bécsben leszállították, mert felmerült a gyanú, hogy Edward Snowden – aki nyilvánosságra hozta, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek telefonhívásait és internetes tevékenységét – a gépen tartózkodik. Nem így volt, Snowden azóta korlátlan időtartamú oroszországi lakhatási engedélyt kapott Oroszországban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Edward_SnowdenPirossal jelezve azok az országok, amelyek megtagadták a belépést. A repülőgép Ausztriában szállt le (forrás: wikipédia)

Egy ukrán esetet is említ a szóvivő, de a lényeg az, hogy itt is a kettős mérce alkalmazását véli felfedezni. Azt persze nem teszi hozzá, hogy itt valójában nem is igazán a Nexta ellenzéki vezetőjéről van szó, hanem arról, hogy az a bizonyos fárasztásos technika egy újabb muníciót kapott ahhoz, hogy Minszket (helyesebben Lukasenkát) térdre kényszerítsék!

De még csak nem is fehérorosz elnök a fontos, hanem az, hogy ha őt kiütik a hatalomból, akkor egy Moszkva pártján álló országgal kevesebb lesz a térképen… Ennek megfelelően erősek is a reakciók!

„Az Európai Unió nem tűri, hogy “orosz rulettet játszanak” ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik Fehéroroszországgal szemben.” – így Charles Michael, az Európai Tanács elnöke. Biden sem maradt ki természetesen, ő így ragált:

„A légiirányítás rendszerét a rezsim arra használta fel, hogy ellenőrzése alá vonjon egy európai utasszállító járművet és állami gépeltérítést kövessen el.”

Az Európai Unió kitiltotta a fehérorosz gépeket légteréből, és további intézkedések is várhatók. Úgy tűnik tehát, hogy a Nyugat megtalálta a leggyengébb láncszemet, és az a láncszem talán még gyengébb is mint gondolták! Ugyanis, ha valamilyen belső erő (külső hatásra…) dönti meg Lukasenka hatalmát, azzal nem igazán tud mit kezdeni Putyin. Márpedig láthatóan erre megy ki a „játék”!

Ezek után nehéz elképzelni, hogy ha megvalósul a Biden-Putyin találkozó, ez az eset, illetve Fehéroroszország jövője ne kerüljön szóba. Márpedig láthatóan igencsak távoliak az álláspontok, és az is könnyen lehet, hogy az elnöki csúcs ezen okból jelentősen csúszik, ha egyáltalán sor kerül rá…

Már csak azért is, mert egyes hírek már egyenesen arról számolnak be, hogy a Ryanair gépén orosz ügynökök is voltak, ami pedig egyértelműen Moszkva felelősségi körébe igyekszik terelni az ügyet, ami biztosan sokkal bonyolultabb, mint ahogy az ma tudható. De ez a jövő zenéje, most még tényleg csak összeesküvés elméleteket lehetne gyártani…

A fehérorosz fogással lehet, hogy a horgász akadt a hal horgára…

Ajánlott Cikkek