Vélemény Vélemény-cikkeink

Fehéroroszország: Ki veszi meg?

Elindult a licit. Miután Németország leállította beruházási programját, most hirtelen pénz érkezik Moszkvából, az Európai Bizottság pedig szintén támogatást helyezett kilátásba, ha Lukasenka távozik a hatalomból. Putyin elnök fehérorosz kollégájával Szocsiban egyeztetett, Joe Biden kormánya pedig kemény büntetés kiszabására készül. Közben a Belavia vezérigazgatója aljas lépésnek nevezte az európai légtér lezárását. Húzd meg, ereszt meg!

„Moszkva az érzelmi alapú, elhamarkodott következtetések helyett a nemzetközi jogon alapuló konstruktív és megfontolt megközelítés híve a Ryanair légitársaság repülőgépével történt incidens ügyében.”

Moszkva szerint tehát a nemzetközi közösség túlreagálja a történteket. Van ebben valami, de látni kell, hogy a gépeltérítés önmagában tényleg nem feltétlen indokol ilyen kemény büntetéseket, de itt nem is erről van szó! A nyugat végre talált valamit, ami alkalmas lehet arra, hogy erkölcsi alapot találjon Fehéroroszország a Kremlről történő leszakítására. Moszkva kényes helyzetbe került, mert a szövetséges esetleges elvesztése mellett az ország legnagyobb hitelezője is.

És – mint arról Peszkov beszámolt – Moszkva hamarosan átutalja a 1,5 milliárd dolláros állami hitel második, 500 millió dolláros részletét. A tájékoztatás szerint Lukasenka nem kért külön anyagi támogatást, a most utalandó részlet egy korábbi megállapodásban rögzített ütemezés szerint egyszerűen most aktuális. Minszkre rá is fér a segítség, hiszen máris szankciók sora lépett életbe, és most az Egyesült Államok is büntetés kiszabásán dolgozik.

Azt már most bejelentették, hogy Amerika kiszáll egy egyezményből, ami a fehérorosz-amerikai légtér szabad használatáról szól, de – bár a részletek még nem ismertek – vezető politikusok elleni intézkedésekre is számítani lehet.

Az egyik oldalról tehát gazdasági nyomás alá helyezik Fehéroroszországot, másrészt pedig máris elhúzták a mézesmadzagot, amikor az Európai Parlament 3 milliárd eurós gazdasági csomagot terjesztett elő Fehéroroszország demokratikus átmenetének támogatására! Azt nem tudjuk pontosan, hogy ez a pénz pontosan mit jelent Minszknek, de azt tudjuk, hogy a támogatás feltétele Lukasenka hatalomból történő távozása.

Az ellenzék tehát a nyugat feltétlen támogatásában bízhat, míg a ma regnáló hatalom inkább Moszkva felé húz. Hogy mennyire így van, az is mutatja, hogy a Szocsi egyeztetésekről kiadott szűkszavú tájékoztatóban külön ki kellett emelni, hogy nincs szó közös valutabevezetéséről…

Véleményünk szerint viszont az a helyzet, hogy Moszkvának lassan el kell engednie Fehéroroszországot. Helyesebben; Lukasenka személye ma már inkább akadálya a két ország együttműködésének, mintsem garancia lenne arra, hogy az ország megmarad Moszkva befolyási övezetének részeként. A fehérorosz elnök egész egyszerűen kényelmetlen lett…

De ez csak a mi véleményünk, és Putyinnál soha nem lehet tudni, hogy milyen irányba fordul, és mi lesz a következő lépése, de nem tartjuk kizártnak, hogy a megbeszéléseken arról is szó volt, hogy mi lesz Lukasenka bukása esetén. Ma Moszkvának talán az lenne a legjobb, ha megtalálna Lukasenka utódját, akit a nemzetközi közösség elfogad, ugyanakkor Moszkva feltétlen híve. De ez nem olyan egyszerű, hiszen a hatalom-átadást választások nélkül kellene lebonyolítani, amire a nyugat azonnal ugrana!

A büntetések mellett tehát most komoly licit folyik azért, hogy ki tudja megvenni magának az országot… A probléma megoldása azonban minden jel szerint a Putyin-Biden találkozóra marad. Ott pedig bármi lehet!

Ajánlott Cikkek