Hírek

Fehéroroszország megtiltotta az EU-ban regisztrált járművek behajtását

A fehérorosz hatóságok megtiltották az Európai Unióból (EU) származó autók és traktorok belépését az országba . Erről az ország közlekedési minisztériumának sajtószolgálata számolt be a Telegramban .

Fehéroroszország megtorló intézkedéseket hoz az EU-tagállamokban regisztrált járművekkel szemben

Fehéroroszország Közlekedési Minisztériuma

A járműveknek az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) vámhatárán át a köztársaságba történő áthaladásának tilalma április 16-án 00:00 órától

Nem lesz teljes a kereskedelem leállása Oroszország és az EU között

A hatóságok ugyanakkor több kivételt is biztosítottak. Az EU-ból érkező szállítmányok bizonyos ellenőrző pontokon keresztül bejuthatnak az országba a rakományozási műveletek és a pótkocsik számára kifejezetten kijelölt helyekre. Ezeken a pontokon az árut fehérorosz és orosz járművekre rakják át – magyarázza a Kommerszant .

Az ilyen helyek listáját már meghatározták , azonban a fehérorosz közlekedési minisztérium megjegyezte, hogy a jövőben ez pótolható. Az egyéb hasonló pontokat az osztállyal egyetértésben az Állami Vámbizottság határozza meg.

Szintén április 23-ig nem vonatkozik ez a korlátozás azokra az autókra, amelyeket az EU-ban regisztráltak, de a határidő lejárta előtt léptek be az országba. Emellett korlátozás nélkül léphetnek be postát és élő állatokat szállító járművek.

Ez válaszintézkedés

Minszk döntése az EU-rendszámú autók betiltására az ötödik oroszellenes szankciócsomagra adott válasz. Április 8-án az EU leállította az Oroszországban és Fehéroroszországban regisztrált teherautók áthaladását a határon. A korlátozások az Európai Unión belüli áruszállításra is vonatkoznak.

A tilalom nem vonatkozik a személygépkocsikra, amelyek továbbra is átléphetik az Európai Unió határát. Szintén nem vonatkoznak korlátozások a gyógyszerészeti, gyógyászati, élelmiszer- és mezőgazdasági termékek szállítására.

Emellett az EU Tanácsa kötelezte Oroszország és Fehéroroszország teherszállítóit, hogy április 16-ig vonjanak ki minden szállítmányt az Európai Unió területéről. Ennek eredményeként a lengyel-fehérorosz határon kamionsor alakult ki. Mint a ZMPD lengyel fuvarozók szövetségének vezetője, Jan Buczek megjegyezte , nincs esély arra, hogy a határidőig minden fehérorosz és orosz kamion elhagyja a területet. Becslései szerint legalább 3000 kamiont fenyeget a letartóztatás.

Ajánlott Cikkek