Hírek

Fehéroroszország: Támadási kísérlet és háborús felkészülés

A Blarus 1 tévécsatorna ukrán támadásról számolt be. A beszámoló szerint a támadás Ukrajnából indult Fehéroroszország területére – az ukrán hadsereg harci drónt használt gránátokkal.

Borítóképen: Ukrán drónmadás az orosz csapatok ellen Mariupolban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mvs.gov.ua, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Az eset még május 30-án délelőtt történt a fehérorosz-ukrán határon, de csak most adtak hírt róla. Feltételezik, hogy a drón megpróbálta eltalálni a fehérorosz csapatok helyét.

A csatorna szerint az elektronikus hadviselési egységek azonnal hatástalanították a drónt. AGS-17 lőszerei leestek, de nem robbantak fel. A levegőben egy drónról készült fényképek is mutattak, jelezve, hogy a drónt Ukrajna területéről indították.

A fehérorosz védelmi minisztérium is vizsgálatot indított a köztársaság határának légtérben történt megsértése miatt.

Nem tudjuk pontosan, hogy ezzel összefüggésben áll, vagy sem, de június 7-én megkezdődött a harckészültségre való átállás a fehérorosz fegyveres erőkben. A katonaság a békeidőről a háborús időre való átmenetre képezik ki.

Nem tudni, hogy mit forgat a fejében Lukasenka elnök, ahogy az sem teljesen egyértelmű, hogy Ukrajna jelen helyzetében Fehéroroszországra támadjon, így a drón-támadás indítékát sem igazán tudjuk megfejteni.

Mindenesetre a fehérorosz vezetés állítja, hogy támadás történt, és ennek a továbbiakban még lehet jelentősége.

Ajánlott Cikkek