Hírek

Fél év alatt kiderült a német baloldali-zöld kormány alkalmatlansága…

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok ugyan nem mutatnak jelentős változásokat. Azaz dehogynem! Ne felejtsük el, hogy a választási befutó elég szoros lett, így történhetett meg, hogy a CDU/CSU 16 év után leköszönt. Helyüket tulajdonképpen az SPD, a német Szociáldemokrata Párt vette át, de úgy tűnik, hogy a választók máris leszavazták őket!

Borítóképen Olaf Scholz német kancellár (SPD) (forrás: commons.wikimedia.org, Kép: Olaf Kosinsky (kosinsky.eu), licenc: CC BY-SA 3.0-de)

Bár a kormányoldalon a Zöldek változatlanul 16 százalékon állnak, a liberális Szabad Demokrata Párt (FPD) támogatottsága csak egy százalékponttal 10 százalékra csökkent, az SPD négy százalékpontos csökkenést szenvedett el, így most csak 22 százalékos szavazati arányt érnének el. Ez összesen öt százalékpontos csökkenés a kormánypártokat tekintve, az ellenzékben viszont kizárólag a jobboldal tudott erősödni.

Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) öt százalékon stagnál, míg a CDU/CSU-tól jobbra pozícionált AfD egy százalékpontos erősödéssel 12 százalékra erősödött. A CDU/CSU viszont négy százalékpontot hoztott, amivel immár 27%-on áll támogatottsága. Mi következik mindebből?

A negyedik Merkel kormányban a CDU/CSU mellett az SPD volt jelen, abban a felállásban most 49 százalékuk lenne, így – hasonlóan az SPD decemberi kormányalakításához – kellene még egy partner. A mai kormánykoalíció (SPD, Zöldek, FPD) viszont elvesztette a többség egyébként sem túl nagy fölényű támogatását (51,9 százalékról 48 százalék).

Persze most ez igazából mindegy, de azért ne feledjük, hogy a CDU/CSU veresége egy történelmi zuhanás után következett be, ami után sokan azt gondolták, hogy nehezen fognak kijönni, de lám, a baloldali-zöld kormány tevékenysége máris visszabillentette a mérleg nyelvét úgy, hogy ezért a mérsékelt jobboldalnak igazán nem is kellett semmit tennie…

Úgy tűnik, az ígéretek után hamar jött a csalódás… És a tendenciák egyirányba mutatnak…

Ajánlott Cikkek