Hírek

Felajánlotta a megadást a Szeverodonyeckben körülzárt ukrán erőknek az orosz hadsereg

Felajánlotta a “mariupoli mintára történő megadás” lehetőségét a szeverodonyecki Azot vegyiüzemben körülzárt ukrán erőknek és külföldi zsoldosoknak az orosz védelmi minisztérium kedden.

Borítóképen: A szeverodonyecki Azot gyár (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Igor606, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a nemzeti védelmi irányító központ vezetője lehetetlennek nevezte, hogy az üzem területén tartózkodó civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják biztonságosan, ahogy azt az ukrán fél kérte.

Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat – mint mondta – Kijev parancsára hétfőn felrobbantották.

Ehelyett az orosz tábornok azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők az Azotban tartózkodó civilek számára szerdán 8 és 20 óra között Szvatove felé nyitnak humanitárius folyosót a távozáshoz.

Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek azt tanácsolta, hogy reggel nyolckor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, amelynek fejében megkímélik az életüket és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.

Mizincev szerint a vegyiüzem területén mintegy 500-800 polgári személy tartózkodhatott, akiknek egy része szombaton elkezdett kijönni a létesítményből.

Vitalij Kiszeljov, a luhanszki igazságügyi miniszter tanácsadója a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az Azot területén mintegy 2.500 fegyveres lehet, akik közül 500-600 külföldi.

Eduard Baszurin, a donyecki “népi milícia” parancsnok-helyettese a Rosszija 1 televízióban azt mondta, hogy a szakadár köztársaság intenzívebb tüzérségi és rakétacsapásokat vár az orosz hadseregtől a Donyecket érő ukrán támadások megakadályozása érdekében. Hétfőn az elmúlt nyolc év leghevesebb, részben nyugati fegyverekkel végrehajtott ukrán tüzérségi támadása érte a várost, amelynek következtében öt ember – köztük egy gyermek – életét vesztette, 33-an pedig megsebesültek.

Korábban Igor Konasenkov altábornagy elmondta, hogy az ukrán hadseregnél egyre gyakoribbá váltak azok az incidensek, amelyek során nacionalista egységek hátba lövik a megadásra készülő ukrán katonákat.

via Kárpáthír

Ajánlott Cikkek