Hírek

Felfüggesztik az orosz erőmű-fejlesztéseket

Az orosz gyárak saját villamosenergia-termelésre való átállását, amely az elmúlt években aktívan fejlődött, a nyugati szankciók miatt határozatlan időre elhalasztják. A blokkállomások építésének tervei halogatják, mert az európai berendezések szállítása és üzembe helyezése sokkal bonyolultabbá és drágábbá vált – írja az orosz üzleti lap, a Kommerszant.

Borítóképen: A Moszenergo gázturbinás erőműve (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: ПАО «Мосэнерго»/Анна Самарина, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A piaci szereplők arról számoltak be, hogy az iparvállalatok leállítják az új projektekről szóló tárgyalásokat, és felülvizsgálják a megkötött szerződéseket. Figyelembe veszik a jelentősen megnövekedett kockázatokat és bizonytalanságot a megvalósíthatóság terén, amelyek mellett természetes a félelem fejlesztésekbe fektetni.

A probléma az, hogy az Oroszországban működő dízel- és gázdugattyús egységek túlnyomó többsége Európában készül. Egyes márkák már megtagadták az új motorok és generátorok szállítását, más berendezések ára átlagosan 10 százalékkal nőtt. Ugyanakkor még azok a cégek is 70-90 százalékos előleget követelnek, amelyek még vállalják az Oroszországgal való együttműködést, bár korábban az előleg nem haladta meg a 10 százalékot.

A piaci szereplők ugyanakkor elismerik, hogy nehéz lesz lecserélni az európai berendezéseket. Oroszországban egyáltalán nem gyártanak gázmotorokat, az 500 kilowatt vagy annál nagyobb teljesítményű dízelmotorok pedig a hatékonyság szempontjából rosszabbak. A beszállítók Kínában, Törökországban, Indiában keresnek dízel generátorkészleteket, és remélik, hogy kínai gyárakban gyártott amerikai és európai berendezéseket tudnak szállítani.

Úgy tűnik, hogy ezen a téren is piacot veszít Európa…

Ajánlott Cikkek