Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók Világ

Felhőkarcolók magyar építője: Róth Imre

Mindenki emlékszik a New Yorkban történt eseményekre, melyek során a városkép meghatározó épületei a World Trade Center ikertornyai megsemmisültek. Nos, ehhez az eseményhez nekünk magyaroknak semmi közünk nincs, azonban a tervezők között találjuk annak a Róth Imrének a fiait, aki az első ikertornyos felhőkarcolót építette a városban, és ami a mai napig is az egyik legtöbbet fotózott épület, ma is a luxus szimbóluma. És nem csak ezt az egyetlen épületet köszönhetik neki a Nagy Alma lakói.

Borítóképen: Róth Imre

1871, Osztrák-Magyar Monarchia, Abaúj vármegye, Kassától 40 kilométerre keletre, Gálszécs. Ebben az évben született meg a településen egy jómódú családban Róth Imre – övék volt egy jól menő helyi vendéglő -, de apja korai halála miatt a család hirtelen elszegényedett… A gyermekek – Róth Imre ekkor 13 éves volt – útjai elváltak, Imre Chicagoba került egy bizony családi ismerősre, Kiss Aladárra bízva.

Chicagoban tehát egyedül kellett boldogulnia, mert bár nem volt felügyelet nélkül, de az utat magának kellett megtalálnia, és kitaposnia. Iskoláiról nem tudunk sokat, de az biztos, hogy jó eredményei lehettek, hiszen szakmai karrierjét egy építésziroda tanoncaként kezdte meg, majd kisvártatva a Burnham & Root alkalmazásában a Chicagói világvásár építészei közé került műszaki rajzolóként.

Ekkor még nincs 20 éves, de már látható, hogy az építészet lesz az, amiben megtalálja hivatását.

Ekkor még természetesen nem beszélhetünk önálló alkotásairól, azonban ennek is eljön az ideje! aniel H. Burnham és John W. Root Chicago legkiválóbb építészei közé tartoztak, és e nagyszabású munka révén Róth megmutathatta képességeit és találkozhatott a New York-i Richard M. Hunttal az amerikai építészet dékánjával, aki helyet biztosított Róthnak New York-i irodájában.

Ez bizony komoly elismerésként is felfogható, de Róth Imre tudta, hogy ez nem a megérkezés, hanem valaminek inkább csak a kezdete. Sajnos azonban Hunt 1895-ben elhunyt, így az együttműködés megszakadt, de Hunt irodája egy olyan ajánlólevél volt, amivel már igencsak szélesre nyíltak a lehetőségek.

És Róth meg is ragadta a lehetőséget, ugyanis csatlakozott Ogden Codman Jr. belsőépítészhez, majd 1898-ban Róth saját irodát nyitott.

Korai megbízásai szerényebb munkák voltak, melyeket főként a New York-i magyar közösségtől kapott. Első munkája a kedvelt New York-i magyar étterem, a Cafe Boulevard áttervezése volt. Róth egész életében közeli kapcsolatot tartott a magyar bevándorlókkal.

Rosenfeld Ignác népszerű magyar étterme, az 1895-1910 között működő Café Boulevard – az épületet 1915-ben lebontották
A Café Boulevard (New York) a kőbányai Szent István sör importőreként is ismert volt

Ahogy nőtt a hírneve, Róth lakóházak és hotelek tervezésére kezdett összpontosítani. Egyik korai munkája a Hotel Belleclaire 1903-ból, mely a merész Art Nouveau stílusban épült, acél vázszerkezetével (!!!) és 10 emeletével már felhőkarcolónak tekinthető.

Hotel Belleclaire – napjainkban

1925-ben épült a Ritz Hotel Tower, mely megszilárdította Róth hírnevét. A 42 emeletes épület volt az első felhőkarcoló, amely lakóháznak épült, és akkoriban a legmagasabb ilyen épületnek számított. Óriás lakosztályaival és luxusával a Ritz Tower a gazdag New York új szimbólumává vált, már csak azért is, mert 1925 és 1927 között készült, a korban New York legmagasabb lakóépületének számított.

Róth egyik főművének a Beresford ház tekinthető, mely a Central Park nyugati részének közelében található. Az épület 1929-ben készült el tégla, mészkő, és terrakotta burkolattal, késői reneszánszt idéző szobrokkal díszítve.

Beresford ház, Central Park, New Yor

Róth kedvence a Central Park nyugati épületei közül a San Remo ház 1930-ból. New York első ikertornyos épülete, mely olasz reneszánsz stílusban ábrázolja a magas lakóház formát.

Róth Imre alkotása a San Remo házhoz hasonlító Eldorádó-ház is, ami állítólag az egyik leggyakrabban fotózott a Central Parkra néző épületek között. Az El Dorado apartmanjainak a közelmúltban olyan lakói, illetve tulajdonosai voltak, mint Michael J. Fox, Faye Dunaway vagy Alec Baldwin.

Az El Dorado a Central Parkban a Jacqueline Kennedy Onassis víztározón túlparjáról fotózva

Róth neve leginkább a luxus lakóházakkal hozható kapcsolatba, de a kevésbé gazdag New York-iaknak is épített lakóházakat és templomokat. Egyik ilyen munkája a First Hungarian Reformed Church 1915-ből, mely a bécsi szecessziós stílust egyesíti magyar népi motívumokkal.

Róth Imre halála után fiai továbbvitték a mesterséget Emery Roth & Sons néven. Olyan épületek köthetők a nevükhöz, mint a General Motors Building, a World Trade Center, vagy a Citigroup Center.

Ajánlott Cikkek