Hírek Videók

Felvételeken az ukrán határon felvonuló orosz hadsereg!

Jelentős mennyiségű haditechnikát csoportosított át Oroszország az ukrán határ térségébe az elmúlt napokban, még azokon az eszközökön felül is, melyek miatt az elmúlt hetekben már eleve nagy volt a feszültség. Partraszállító hajók jelentek meg a Krím körül, ballisztikus rakéták települtek Fehéroroszországba és hosszú harckocsi-oszlopokról készültek felvételek, ahogy vasúti szállítmányok részeként az ukrán határ körül található orosz városokba robognak.

Borítóképen: Légvédelmi harckészültség – gyakorlat, 2017 (forrás: http://мультимедиа.минобороны.рф/multimedia/photo/gallery.htm?id=49804@cmsPhotoGallery via commons.wikimedia.org, szerző: Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY 4.0)

Forrás: index.hu

Belgorod térségében 2Sz7 Pion és 2Sz4 Tyulpan önjáró tüzérségi eszközöket filmeztek le. Ez azért érdekes, mert a 203 milliméteres Pion lövegek lőtávolsága körülbelül 37-55 kilométer, az ukrán határ pedig 35 kilométerre, a stratégiai fontosságú Harkov pedig 65 kilométerre található az orosz-ukrán határtól.

Az ukrán határtól 80 kilométerre található Kurszk körül pedig 2Sz19 Mszta önjáró lövegeket sikerült lencsevégre kapni. Ezek a 152 milliméteres lövegek körülbelül 25-29 kilométeres lőtávval rendelkeznek, az orosz-ukrán határtól alig 30 kilométerre található Szumi település.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy Oroszország rövid hatótávolságú Iszkander ballisztikus rakétarendszereket vezényelt a térségbe. Most sikerült is lekamerázni egy olyan járműkonvojt az ukrán határtól 100 kilométerre lévő Karacsev körül, amely látszólag ilyen eszközökből áll. Az Iszkander-rakéták lőtávolsága körülbelül 400-500 kilométer, így kényelmesen át lehet velük lőni Ukrajnába a határ túloldaláról.

A Reuters információi szerint egyébként összesen két zászlóaljnyi Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer települt már Belaruszba. Ez összesen körülbelül 16 indítót és a hozzá tartozó eszközöket, kiszolgáló-személyzetet jelenti.

Az Sz-400-asokat sokan a világ legmodernebb légvédelmi rakétarendszerének tartják, nem véletlenül rúgta össze a port a török kormány is az Egyesült Államokkal, hogy ilyen eszközöket szerezzen be. A negyedik generációs repülőgépekre kifejezetten veszélyesek ezek az eszközök.

A szárazföldi harcjárművek Fehéroroszországba való mozgatása egyébként hetek óta zajlik. Rengeteg BTR, BMP harcjármű, T-72-es harckocsi, illetve Grad rakéta-sorozatvető szállításáról, állomásoztatásáról van felvétel.

A Fekete-tenger térségében is zajlanak a csapatmozgások. Oroszország nemrég kifejezetten olyan partraszállító hajókkal erősítette meg fekete-tengeri flottáját, melyekkel nagy számú harcjárművet, katonát lehet partra juttatni. Ilyen eszközökkel kifejezetten hatékonyan lehetne inváziót indítani a szakadár területek melletti Mariupol ellen vagy az ukrán hadiflottának otthont adó Odessza ellen. Persze Oroszország tagadja, hogy ilyenre készülne.

Az orosz mozgásokra Ukrajna is reagált. Hadgyakorlatot indított az ország a Donyec térségében, illetve a fehérorosz határ körül, elsősorban harcjárművekkel, illetve az új páncéltörő eszközökkel.

Ukrajna lerohanása jelenlegi állapotában nagyobb falat lenne, mint Grúzia vagy csupán a Krím megszállása, az is lehet, hogy csupán arról van szó, hogy olyan nagy volumenű előkészületek zajlanak, melyeket már nem lehet elrejteni. A nyugati sajtó és az Egyesült Államok kormánya is látszólag efelé a vélemény felé hajlik.

Ajánlott Cikkek