Hírek

Felvidék – “A magyar emlékekkel egyszer és mindenkorra le kell számolni”

Szlovákiában 1992 óta a történelmi épületek vagy épületrészek és műemlékek 37 százaléka tűnt el – mondta Jozef Lenhart művészettörténész a Hospodárske Novinynek nyilatkozva.   „Nem történt hasonló sehol máshol a civilizált világban. Talán csak a tálibokkal hasonlíthatjuk össze, akik a történelmi emlékeket célirányosan pusztították.

Még a második világháború sem okozott olyan károkat, mint ami 1992 óta történt”   fogalmazott. Elmondta, hogy ennek oka, hogy miután a magyar nemesség elhagyta a mai Szlovákia területét 1918-ban, birtokaik és épületeik az egyházhoz kerültek. A rendszerváltozás után pedig olyanokhoz kerültek, akiknek „semmilyen kötődésük sem volt” ezekhez a műemlékekhez.   Részlet a beszélgetésből:   „Miért nem volt kötődésük a műemlékekhez?”   „Mert nem az ő családtörténetük része, nem az ő örökségük volt. A nemesek generációinak a kastélyok természetszerűleg az otthont jelentették, kiskoruktól ott éltek, elődeik portréi között nevelkedtek. Az új tulajdonosoknak a történelemre nem volt szükségük.

Ráadásul, a gyűlölt magyar nemességről volt szó, és velük egyszer és mindenkorra le kellett számolni”   „A történelmi értéke számukra semmit sem jelentett?”   „Semmit”   mondta Lenhart, aki szerint a régi épületek új tulajdonosai „lelkiismeret nélkül átépítették és az akkori műemlékvédelmi hivatal tiltakozása ellenére például jövedelmező szeszfőzdét építettek”.

  A teljes beszélgetés itt elolvasható szlovák nyelven.   Körkép.sk Nyitókép: HNonline.sk

Forrás: https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2018/03/04/mint-talibok-ugy-pusztitjak-szlovakiaban-az-1918-elotti-muemlekeket/?fbclid=IwAR2VlRuIRBlTGytObT_Vjn0jTGjGe5ZqjuVeN4zzP69dU7PuunBr3plwReQ
KÖRKÉP.SK

Ajánlott Cikkek