Felvidék Vélemény Vélemény-cikkeink

Felvidék: Egységben az erő!

Nagy titkolózás övezi a felvidéki magyar pártok egyeztetéseit, de – mint megtudtuk az Új Szó oldalán megjelent cikkből, folynak az egyeztetések. Semmi nem fontosabb, mint az, hogy a felvidéki magyar pártok egyesítsék erejüket, és ezért mi (sem) foglalkozunk azzal a témával, hogy ki honnan jött, és milyen előzmények vezettek oda, hogy három magyar identitású párt van egyszerre jelent a politikai életben.

Mindenekelőtt fontos elmondani, hogy a magyarság aránya minimum 10%-ot jelent még most is, és hogy ez ne változzon, vagy még magasabb is lehessen, különösen fontos, hogy a népszámlálás során a magyarok vállalják magyarságukat (erről ITT írtunk). Márpedig egy pártkoalíció, avagy egyesülés, vagy éppen együttműködés – ezt bízzuk a résztvevők döntésére! – mindennél fontosabb, mert ha a magyarság a 10% körüli arányt képes érvényesíteni a politikai életben, akkor többet nem lehet hintába ültetni őket!

Persze lehetne most a múltat firtatni, meg felemlegetni pro- és kontra sérelmeket, és egymás iránti bizalmatlanságot, de most az a helyzet, hogy mindezeken felülemelkedve lesz csak igazán hiteles, hogy most a pártok vezetői tényleg tenni akarnak végre a magyarság ügyéért. Figyelem! Nem a jobb-, vagy baloldaliakról, a mérsékeltebbekről, vagy a radikálisabbakról van szó, hanem magyarokról. Azokról a magyarokról, akik lényegüknél fogva nem formalizált egyen-fejek, hanem gondolkodó lények, de éppen ez az, amiért nehéz, ugyanakkor létfontosságú az összefogás!

Králik Róbert, az MKP szóvivője így nyilatkozott a tárgyalásokról:

„Továbbra is intenzív tárgyalásokat folytatunk, és remélem, hogy az új párt megalakulását hamarosan hivatalosan is bejelenthetjük. Ami a megállapodás részleteit illeti, december óta mindenki tett lépéseket a másik irányába, de a konkrétumokról egyelőre nem szeretnék beszélni.”

A szóvivő a tárgyalások lezárulta utánra ígért egy részletes tájékoztatást, de látni kell, hogy ő például kifejezetten egy új pártról beszél, ami több, mint szövetség vagy együttműködés! De valójában azt kell mondanunk, hogy igazán mindegy is, hogy mi az együttműködés jogi, vagy alaki formája, a lényeg az, hogy minimum a magyarság számarányának szintjén képviselve legyen a magyarság a politikai életben!

Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője kicsit visszafogottabban nyilatkozott, szerinte nem lenne szerencsés és a választóval szemben sem lenne tisztességes spekulációkba bocsátkozni a jövőt illetően, ezért sem megerősíteni, sem cáfolni nem tud. Nem is árt a körültekintés, és az alaposság, hiszen az együttműködés bármilyen formájának időtállónak kell lennie, mert a politikában nem csak a „most” van, sok esetben sokkal fontosabb a jövő!

Az Új Szó szerint egyébként egy javaslat szerint a párt elnökségébe az MKP kilenc, a HÍD öt, az Összefogás pedig négy tagot delegálna. De ezek már azok a részletek, melyeket a résztvevőknek kell alaposan mérlegelniük, itt már nincs helye a mi véleményünknek, hiszen a Felvidéken is a helyben élők, és az ő vezetőik azok, akik hiteles, és minden bizonnyal megfelelő döntéseket hoznak majd!

Mi pedig teljes támogatásunkkal tudunk minden jót kívánni a tárgyalások sikeréhez!

Ajánlott Cikkek