Felvidék Vélemény-cikkeink

Felvidékért remegnek

Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár sokkos állapotban vázolta, hogy mi lenne, ha Szlovákia „örökké magyar” déli részén valaki az ottani többség kitalált védelme érdekében inváziót hajtana végre felségjel nélküli egyenruhákban, és sebtiben „népszavazást” írna ki a „felszabadítók” ágyúi árnyékában. Szlovákiában az üldözési mániát (is) állami szintre emelték egy most elfogadott kormánydöntéssel. Egyben kiderült, a kettős állampolgárságot kizáró törvény kifejezetten a magyarság ellen irányul…

Az ország meghatározó külpolitikusának tartott képviselő már a trianoni békediktátum centenáriuma előtt Magyarország szlovákiai inváziójával riogatott. Persze ő is tudja pontosan, hogy ilyen nem fog bekövetkezni, de ha sokszor, sok helyen elmondja mantráit, az előbb-utóbb beég a tudatalattiba, és egyszer arra ébredünk, hogy Európa vezetői ezt reálisan fennálló veszélynek tartják, majd – ahogy az szokás, a tájékozódást mellőzve – valamilyen figyelmeztetéssel állnak elő, vagy egyenesen eljárást kezdeményeznek.

„Minden szlovák, aki idegen hatalom érdekében … beszél vagy cselekszik, veszélyes a saját hazájára nézve.”

Úgy tűnik, hogy ez már csak így megy… Mindenki szlovák, csak van, aki magyarul beszél. Ez ugyanaz pepitában, mint a román belügy „Jó reggelt a románul beszélőknek!” mondattal megfűszerezett köszöntője az Anyanyelv Napja alkalmából (bővebben: ITT)…

De most miért jött elő ismét a téma? Egyrészt soha nem is felejtette el senki, akit érint másrészt pedig a szlovák kormány szerdán elfogadott döntése értelmében most visszakaphatnák a szlovák állampolgárságot azok, akik életvitelszerűen, legalább öt éve élnek egy másik országban. Igen, visszakaphatnák, mert a jelenleg is érvényes szabályozás kizárja a kettős állampolgárságot, így, ha valaki egy másik ország állampolgára is akar lenni, az elveszti szlovák állampolgárságát.

Most akkor örülünk? Dehogyis! A magyarokra ez nem vonatkozik, mert ők nyilván kivételek, hiszen ők nem változtattak lakóhelyükön, csak a határokat rajzolták át körülöttük.

„A most elfogadott törvénymódosítás teljes mezítelenségében megmutatta, hogy az egész igyekezet kezdettől fogva a magyarok ellen irányult.”

Így reagált Gyimesi György magyar nemzetiségű szlovák kormánykoalíciós képviselő, aki szerint ez kettős mérce. Teljes mértékben egyetértünk, ezért idekívánkozik egy-két kérdés:

  • Vajon a kettős állampolgárságot elutasító törvényi szabályozás megfelel az ún. európai értékeknek?
  • Vajon a csak magyarokra nézve hátrányos módosítás megfelel az ún. európai értékeknek?
  • Nem kellene ezt európai szintre emelni? Nem kellene valamilyen eljárást kezdeményezni Szlovákia ellen a fentiek miatt?

Ezek csak kérdések, de igenis komoly kérdések, hiszen, ha fennáll a kettős mérce (igen, fennáll!!!), akkor az bizony állami szintre emelt nacionalizmus, és ha már történelmi példákkal élt a külügyes Martin Klus, akkor emlékeztetnünk kell, hogy ilyen, kifejezetten egy nemzetiséghez tartozók megkülönböztetését szolgáló törvények utoljára a hitleri Németországban voltak!

Valaki igazán megállíthatná azt az ámokfutást, ami Felvidéken történik…

Ajánlott Cikkek