Felvidék Vélemény Vélemény-cikkeink

Felvidéki magyarok: veszélyben az egészségünk!

„A magyar nyelvet hivatalos regionális nyelvként kell elismerni” – mondta a felvidéki a Pro Civis Polgári Társulás elnöke, Őry Péter. A Társulás az országos koronavírus-tesztelés során kiadott igazolásokat lefordította nyelve, és közzé tette azt. Ez fontos, de csak egyetlen eset, ami mutatja, hogy északi szomszédunk politikai vezetése – miközben a polip csápjai közt vergődik… – a magyarság egészségét veszélyezteti azzal, hogy a kisebbségi nyeltörvényre fittyet hányva nem hajlandó a kétnyelvű tájékoztatásra a járvány kapcsán!

Miről van szó? Őry Péter így foglalta össze:

„A kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében az egészségre való veszélyre felhívó tájékoztatóknak, köztéri feliratoknak, szórólapoknak kétnyelvűnek kell lenniük, de ezen a területen is szembesültek a törvény be nem tartásával. A hatályos törvény értelmében ezeket az államigazgatási szerveknek kellett volna elkészíteniük.”

Ez egyértelműen etnikai alapú megkülönböztetés, sőt, mi több, kifejezett veszélyeztetés! Ezt tetézi, hogy az állami szervek mulasztása, vagy éppen kifejezett szándékos törvénysértése idézi elő! Most már nem állnak meg a magyar kultúra üldözésénél (helyesebben ellopásánál…), most már kifejezett fizikai létében, egészségében támadják a magyarságot! Ez pedig nem csak az ország törvényeit sérti, hanem a legalapvetőbb emberi jogokat is lábbal tiporja…

De – mint tudjuk… – a mérce mindig kettős, ez senkit nem érdekel Európában. Figyelem, abban az Európában, ahol nemzetek sora él egymás mellett, 50 milliós őshonos kisebbség él az unió tagországaiban, melynek egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) közössége éppen a mai határokon túl élő magyarság. Így egyértelműen kijelenthetjük, hogy Európa struccpolitikája kifejezetten ellenünk irányul!

Tudom, most bizonyos körökben azt mondják, hogy „nem vagyunk mi annyira fontosak, hogy világpolitikai szinten foglalkozzanak velünk”, meg azt, hogy „magunknak köszönhetjük”… Nos, az ilyen megnyilvánulásokról csak annyit, hogy sikeres volt az agymosás, amit az utóbbi 70-80 év alatt végeztek az oroszok, a németek (sőt, még korábban a Habsburgok), és most az az Európa, amely annak ellenére, hogy az uniós alapszerződések a népek Európájaként írják le az EU-t, valami elbaltázott egyesült államokat építgetnek.

Tényleg itt az ideje, hogy elgondolkodjanak a tagállamok, hogy akarnak-e egy ilyen aljas, elnyomó rendszer elemeiként elviselni a nem a nép által választott vezetők (Európai Bizottság) diktatúráját!

De vissza a Felvidékre:

„Már tíz éve annak, hogy a Pro Civis Polgári Társulás égisze alatt olyan munka vette kezdetét a Felvidéken, amelynek célja a magyar nyelvű hivatali ügyvitel segítése a szlovákiai magyar települések önkormányzatainál.” – így folytatta Őry Péter, majd elmondta, hogy a társulás évi rendszerességgel önkormányzati szabadegyetemeket szervez, negyedévente lapot ad ki, amelyet eljuttat a legalább húsz százalékban magyarlakta települések önkormányzataihoz.”

Úgy véli, hogy munkájuknak is köszönhetően, kialakult az emberekben egy láthatatlan ingerküszöb, amelynek alapján elvárják, hogy legyenek kétnyelvű dokumentumok, tájékoztatók, feliratok, határozatok.

A példa – és van még ilyen rengeteg! – azt mutatja, hogy mi magyarok, igenis békés eszközökkel, a magunk erejéből is képesek vagyunk lépéseket tenni, de amikor az EU mint elnyomó hatalom jelenik meg a színen, akkor bizony – legalábbis a mai működése szerint – csak ront a kisebbségi magyarság helyzetén…

Ajánlott Cikkek