Hírek

Felvidékről a Ferencvárosba – Szöllősi-Zácsik Szandra interjú

Szöllősi-Zácsik Szandra (Komárom, 1990. április 22. –) magyar válogatott kézilabdázó. Alább az origo.hu cikke

Zácsik Észak-Komáromban született egy szlovákiai magyar családban. Tizennégy éves korában került Vácra, és tizenhat éves volt, amikor bemutatkozhatott a felnőttek között, a Váci NKSE színeiben. Ezután Ferencváros és a Győr is szerződtette volna, ő végül a budapestieket választotta. Tóth Tímea sérülése miatt hamar lehetőséget kapott a felnőtt csapatban, a 2006-os őszi szezon első néhány meccsén szerepelt és kiválóan helytállt. 19 éves korában a Bajnokok Ligájában és a KEK-ben is bemutatkozhatott, honosítása után a nyári junior Eb-n ezüstérmet nyert.[2] 2009-ben a szlovén Krim Ljubljana szerződtette egy korábban megkötött megállapodás szerint, a zöld-fehérek tiltakozása ellenére. Bajnokságot és kupát nyert a csapattal, amely 2010. december 22-én felbontotta a szerződését így Zácsik visszatérhetett a Ferencvároshoz. A klub 2010. december 27-én sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, hogy megállapodtak a balátlövővel, aki 2013 június 30-ig meghosszabbította szerződését.

Visszatérése után mindkétszer tagja volt a KEK-győztes csapatnak. A 2010-2011-es szezonban kulcsszerepe volt a csapat nemzetközi sikerének, 2011 decemberében a korábbi Bajnokok Ligája-győztes dán Viborg búcsúztatásához is fontos gólokkal járult hozzá.A következő fordulóban tizenhat góllal segítette a csapatot a francia Tolulon ellenében, az egész sorozatban pedig nyolc találkozón 49 alkalommal volt eredményes. A 2013-2014-es szezon után kislánya születése miatt ideiglenesen felhagyott a kézilabdával, a 2015-2016-os szezonra tért vissza. 2016 szeptemberében vállműtéten esett át, több hónapot ki kellett hagynia. A szezon végén távozott a Ferencvárostól, és a Budaörs csapatában folytatta pályafutását. A következő másfél évben meghatározó játékosa volt a csapatnak, amely a 2018-2019-es szezont megelőzően meghosszabbította a szerződést újabb egy évre. 2018 szeptemberében a Budaörs Handball közleményben tudatta, hogy Zácsik ismét várandós, így pályafutását újból szünetelteti.

2019 júliusában az MTK csapatához írt alá egy évre. Két szezont töltött a kék-fehér csapatnál, majd 2021 nyarától ismét a Ferencvárosban kézilabdázik.

Szöllősi-Zácsik Szandra 30 éves korára egy rendkívül kalandos és izgalmas pályafutást tudhat maga mögött. A magyar női kézilabda-válogatott elmúlt évtizedének legfontosabb, Szerbia elleni olimpiai selejtezős mérkőzésén hét góljával a mieink legeredményesebb játékosa volt. A felvidéki születésű balátlövő több sérülés után az MTK Budapestben tudott visszatérni arra a szintre, amire már nagyon fiatalon eljutott. Remek teljesítményével ismét felhívta magára az FTC-Rail Cargo Hungária figyelmét is, ahová a nyáron visszatérhet. 

Sikerült már feldolgoznia azt, amit a válogatottal véghezvittek?
Igen, kezdem felfogni, hogy mekkora sikert értünk el: kijutottunk az olimpiára. Nyilván most már vannak újabb célok, amikért küzdenünk kell, ezért nem is a selejtező, hanem az olimpia jár a fejünkben.

Hogyan sikerült úrrá lenni azon a hatalmas nyomáson, amit a közvélemény rátett a csapatra?
Attól az egy dologtól féltem ezzel kapcsolatban, hogy ez a nyomás ne menjen át görcsösségbe.Olyan jól fel voltunk készítve a Szerbia elleni mérkőzésre, hogy senkiből sem ez jött elő, hanem mindenki egy felszabadult játékot mutatott.Abból próbáltunk építkezni, hogy szinte egy évet készültünk a szerbekre, hiszen a járvány miatt elhalasztották ezt a meccset. Ami információkat kaptunk róluk ez alatt az időszak alatt, abból próbáltunk meg élni. Persze becsúsztak hibák, de sikerült megnyernünk a mérkőzést.

Szöllősi-Zácsik Szandra a magyar válogatott egyik legjobbja volt a március végi olimpiai selejteezőtornánFORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

Mennyire volt nehéz a határon túlról ennyire magas szintre eljutni?
Nagyon nehéz volt, mert már 14 évesen döntenem kellett, hogy elköltözöm otthonról és a kézilabdát választom, vagy otthon maradok a szüleimmel és folytatom a tanulást, majd elkezdek dolgozni.Tudtam, hogy ha átjövök Magyarországra, akkor a kézilabda lesz az első. Ennyi idősen nagyon nehéz meghozni egy ilyen döntést, de a szüleim támogattak benne.

Kovacsicz Mónika személyében volt egy példa előttem, aki ugyanabból a felvidéki faluból származik, mint én. Látva az ő pályafutását, én is úgy gondoltam, hogy akkor belevágok. Ez egy nagyon jó döntés volt, de azért ilyen fiatalon elköltözni otthonról egyedül, szülők nélkül egy másik országba nem volt könnyű.

A Vácból a Fradi mellett a Győr is le szerette volna igazolni. Miért az FTC-re esett a választása?
A Győr már korábban is megkeresett engem. Róth Kálmán először akkor hívott az ETO-hoz, amikor 14 évesen átkerültem Magyarországra. Végül olyan dolgok döntöttek, mint az, hogy hol van olyan iskola, ahol nem kell különbözeti vizsgát tennem. Mivel én szlovák iskolába jártam előtte, így az alapok ezen a nyelven lettek meg. Vácon tudták elintézni, hogy egy olyan iskolába kerüljek, ahol egy 0. évfolyamban kezdhetek, ezáltal rájuk esett a választásom.

A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

Ajánlott Cikkek