Hírek

„Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban?”

Volodimir Zelenszkij csütörtökön este videókapcsolaton keresztül felszólalt az EU-csúcson. Az ukrán elnök sok országnak köszönetet mondott a segítségért, de azért megjegyezte, hogy a szankciók jöhettek volna hamarabb is. Ezek után összefoglalta, hogy milyen károkat okozott az orosz támadás, Magyarországot pedig mondandója végére hagyta.

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglátogatta a Signi előretolt állásait Luhanszkban, 2019. (forrás: https://www.president.gov.ua/photos/prezident-ukrayini-volodimir-zelenskij-vidvidav-peredovi-poz-2929 via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Elnöki Adminisztrációja, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Magyarország… Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell eldöntenek, kivel vagytok, szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is. De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.

Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek. És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el.

És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.”

Kétségtelen tény, hogy Zelenszkij jó szónok, és tényleg szívhez szólóan tud beszélni, ugyanakkor az előre látható volt, hogy milyen válasz érkezik. Ez pedig meg is érkezett. A magyar miniszterelnök előbb sajtófőnöként keresztül reagált:

„Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.”

Havasi Bertalan tehát elég szikár választ adott, a továbbiakban részletezte, hogy Magyarország milyen motivációk mentén hozza meg döntéseit a felvetett témákban. Ez pedig nem más, mint hogy Magyarország ki akar maradni a háborúból, az orosz gáz szankciója pedig annyit jelentene a mi szempontunkból, hogy a magyar családok fizetik meg a háború árát. A sajtófőnök azt is hozzátette, hogy az orosz gáz helyettesítése egyébként jelenleg fizikailag sem oldható meg.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a magyar reakció meglehetősen visszafogott volt – ami érthető ebben a helyzetben! -, nem került említésre a magyarság helyzete a Kárpátalján, és az sem, hogy egyébként Ukrajna gáz-ellátása nagymértékben függ Magyarországtól…

A lényeg az tehát, hogy Magyarország ezúton is kifejezte, hogy nem támogatja – és a jövőben sem fogja támogatni! – a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra vonatkozóan. Megjegyzendő, hogy nem Magyarország az egyedüli az Unió tagországai közül, aki nem akar ilyen jellegű szankciókat!

Ajánlott Cikkek