Hírek

Financial Times: Az orosz gazdaság átvészelheti az EU olajtilalom hatásait

Oroszország képes ellenállni egy új szankciócsomag hatásának, amely az orosz olaj elhagyását írja elő – írja a Financial Times elemzőkre hivatkozva. Ezzel együtt megjegyzik, hogy az Orosz Föderáció költségvetésének egyensúlya attól függ, hogy a gyártók képesek-e megbirkózni az ázsiai országokba költözés logisztikai feladatával.

Borítóképen: A BRICS vezetőinek találkozóján balról: Michel Temer brazil elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke és Jacob, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke Zuma – 2016. szeptember 4. (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента России, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Ha megállapodnak az embargóról, az olajárak valószínűleg még magasabbra emelkednek, ami lehetővé teszi Oroszország számára, hogy könnyebben ellenálljon a csapásnak, és jelentősen megnöveli Európa terheit, amely a szükséges olaj 30%-át kapja Orosz Föderáció” – olvasható az írásban.

A FT által megkérdezett elemzők úgy vélik, nem lesz könnyű Moszkvának Ázsiába átirányítani az olaj útját. Az orosz olajexportból az európai országok részesedése 60%-ot tett ki, míg Kínáé ennek háromszorosa.

„Oroszországnak infrastrukturális problémákkal, instabil kereslettel és logisztikai problémákkal kell szembenéznie (az olaj Ázsiába exportálása esetén)” – mondta az újságnak Maria Shagina, a Finn Nemzetközi Ügyek Intézetének szabadúszó főmunkatársa, hozzátéve, hogy India és Kína kétségtelenül folytatni fogja orosz olajat vásárlását.

Nem ez az első figyelmeztetés. Nem ez az első alkalom, hogy a szakemberek szöges ellentétét fogalmazzák meg, mint a totálisan begőzölt politikusok… Sajnos azonban nem szakemberek, de még csak nem is hozzáértők, sőt, még csak nem is az értő figyelem tulajdonosai döntenek, hanem azok a politikusok, akik meglehetősen gyorsan a szakadék felé kormányozzák Európa automobilját…

Nem, ne tévedjen el senki, ezt nem az oroszok védelmében írjuk, hanem azért, mert ha Európa gazdasága bedől, az magával ránt minket is!

Ajánlott Cikkek