Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Financial Times: London 2023-ban legalább 2,6 milliárd dollárt költ Ukrajna támogatására

2023-ban az Egyesült Királyság legalább 2,6 milliárd dollárt szándékozik költeni Ukrajna támogatására. Ezt ezen a héten jelenti be Liz Truss miniszterelnök első egyesült államokbeli külföldi látogatása során a Financial Times szerint.

Borítóképen: Brit oroszlán a Junion Jack előtt (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Jonund, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Az Egyesült Államokba tett utazása előtt Truss megfogadta, hogy segít Ukrajna népének: „Az Egyesült Királyság továbbra is támogatni fogja Önöket az út minden lépésében.” Truss ezeket a szavakat fogja megismételni szeptember 21-én az ENSZ Közgyűléséhez intézett beszédében.

Mennyi ez a pénz? Washingtonból és Kijevből nézve kevés, Londonból nézve sok, mi meg azt mondjuk, hogy „helyezzük el a térben” ezt a bizonyos 2,6 milliárd dollárt.

Miből tudunk kiindulni? Abból, hogy az Egyesült Királyság költségvetése mínuszos 2001 óta – minden egyes évben! – ennek következtében pedig folyamatosan nő az államadósság. Miért éppen ebből indulunk ki? Mert az nyilvánvaló, hogy mindezt hitelből fedezi a brit kormány, nem is kérdés…

Nos, ebből a szempontból a 2,6 milliárd dollár csak csepp a tengerben, ugyanis a teljes brit államadósság 2.750 milliárd dollár, azaz az Ukrajnának támogatásként felajánlott összeg nem éri el a teljes adósság 0,1 százalékát!

Nem ez lesz az a tétel, ami miatt csődbe jut az Egyesült Királyság, sokkal inkább a gazdasági háború másik hatása, az a terv, amit Liz Truss már bejlentett, az ár-plafon bevezetése…

Ennek költsége dollárban kifejezve már igencsak masszív tétel, szakértők szerint 150 milliárd (!), ami több, mint 6 százalékkal fejeli meg a már egyébként is magas államadósságot, ami ezzel eléri majd az éves GDP teljes értékét!

Vegyük észre; a két tétel szorosan összefügg, ugyanis az ár-plafon az orosz gáz hiányára vezethető vissza, ami a gazdasági háború része, míg az Ukrajnának nyújtott támogatás a csatatéren vívott háború támogatására megy.

És akkor most arról, hogy miért evés ez az összeg Kijevből és Washingtonból nézve. Korábban – még júliusban – azt mondták kijevi illetékesek, hogy havi 9 milliárd dollár hiányt halmoz fel Ukrajna, ezért ennyit kér a Nyugattól, mára pedig tudjuk, hogy az adósságátütemezés mellett is havi 4,5-5 milliárd a hiány…

Ehhez képest bizony édeskevés a brit támogatás, és ha hozzávesszük az Európai Unió 2022-re 9 milliárd dollárnak megfelelő összeggel támogatja Ukrajnát, az is nagyon kevésnek tűnik.

És Londonból miért tűnik soknak mindez?

Mert a brit fogyasztó/választópolgár mindkét költséget viseli a végén, hiszen az államadósságot a tőlük és a vállalatoktól beszedett adókból kell majd visszafizetni!

Amikor tehát azt mondja Washington és/vagy Kijev, hogy Európa – benne az Egyesült Királyság – nem támogatja eléggé Ukrajnát, akkor csak azt veszik figyelembe, hogy milyen közvetlen támogatásokat adnak, ugyanakkor az Oroszországi szankciók okozta költségeket „nagyvonalúan” kihagyják a számításból!

A magunk részéről csak annyit fűznénk hozzá a dologhoz, hogy a számok egyértelművé teszik;

A szankciók nem működnek, ebben a formában totálisan értelmetlen pénzügyi áldozatokra kényszeríteni a lakosságot és a vállalatokat is!

És akkor tegyük hozzá; nem biztos, hogy az idei tél lesz a legkeményebb, mert az év elején, illetve még a háború kitörése után is érkezett orosz gáz Európába, de ha a háború, illetve a szankciók és az ellenintézkedések fennmaradnak, ennek jövőre már semmi esélye nincs…

Ajánlott Cikkek