Hírek

Finnország nem hajlandó… Akkor minden bizonnyal Trökország sem…

A finn hatóságok nem akarják kiadni Törökországnak Fethullah Gülen „Hizmet” mozgalmának tagjait, akiket Ankara terroristaként tart számon a NATO-csatlakozás érdekében – írja a finn Ilta-Sanomat.

Borítóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdoğan török ​​miniszterelnök A magas szintű orosz-török ​​együttműködési tanács ülését követő sajtótájékoztató után, Isztambul, Törökország, 2012 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kremlin.ru, licec: CC BY 3.0) A kép illusztráció

„Finnország nem járult hozzá, hogy Törökországba olyan személyeket adjon át, akik az ország képviselői szerint kapcsolatban álltak a Gülen-mozgalommal vagy a Törökországban terrorszervezetként elismert PKK kurd szervezettel” – írja az újság.

Az újság emellett azonban arról számolt be, hogy a finn igazságügyi minisztérium szerint június elejéig Helsinki tíz kiadatási kérelmet kapott Ankarától, amelyek közül hétnek helyt adtak. A lap szerint azonban nem álltak kapcsolatban terrorizmussal.

Június 8-án Törökország 10 feltételt terjesztett elő Svédország és Finnország NATO-tagságára vonatkozó vétó feloldásához. Így az egyik pont az volt, hogy támogassák Törökországot a terrorszervezetek elleni harcában, beleértve a Kurdisztáni Munkáspártot, Fethullah Gülen iszlám prédikátor FETO-t, a DHKP/C-t, a DAESH-t és ezek társszervezeteit, egyes sejtjeit.

Helsinki tehát nem hajlandó engedni a török követeléseknek. Ez világos beszéd, ahogy az is világos, mi lesz erre Anakara reakciója. Erdoğan nm változtatja túl gyakran és viharos sebességgel álláspontját…

Marad tehát a patthelyzet, ami úgy egyébként valójában nem is annyira nagy probléma, ugyanis a fenn sereg eleve NATO-kompatibilis, Svédországgal kölcsönös segítségnyújtási szerződést kötöttek, ahogy a svédek pedig az Egyesült Királysággal.

A tét tényleg „csak” az, hogy a NATO mikor telepíthet saját, állandó jelenléttel katonai erőt a két országba, illetve mikor telepíthet rakéta-rendszereket, vagy akár atomrakétákat…

Ajánlott Cikkek