Hírek

Florida ellenáll annak, hogy a kiadók kimossák a gyerekek agyát

A floridai oktatási minisztérium pénteken közölte, hogy az állam nem fog matematikai tankönyvek tucatjait felvenni az iskolai körzetek által az osztálytermi könyvek vásárlására használt listára, mert tartalmuk kritikai fajelméletre és más „tiltott témákra” és „kéretlen stratégiákra” való hivatkozásokat tartalmazott. A bejelentés egy sajtóközleményben jelent meg, melynek címe: “Florida ellenáll annak, hogy a kiadók kimossák a gyerekek agyát” – írja a Miami Harald.

Borítóképen: Az a hely, ahol matematikai könyveket tartanak a könyvtárban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Sachoz, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Nem tartalmazta egyik könyv nevét sem, és nem adott konkrét példákat arra a tartalomra, amely kifogást váltott ki. Az állami hivatal közölte, hogy a kiadók által az állami felülvizsgálatra benyújtott 132 tankönyv közül 54 „megengedhetetlen volt Florida új szabványai szerint, vagy tiltott témákat tartalmazott – ez a legtöbb Florida történetében”.

A közlemény szerint a nem jóváhagyott könyvek többsége a K-5 osztályba tartozik.

„A tankönyvek elutasításának okai között szerepelt a kritikus fajelméletre (CRT), a Common Core felvételére való hivatkozás, valamint a szociális érzelmi tanulás (SEL) kéretlen hozzáadása a matematikához” – áll a sajtóközleményben.

A döntésre arra szolgál válaszul, hogy országszerte a helyi iskolaszéki üléseken megugrottak a könyvek betiltására irányuló erőfeszítések. Floridában a republikánus törvényhozók új törvényt fogadtak el, amely átláthatóbbá teszi a könyvválasztási folyamatot, a döntés jogát a szülőkre bízva.

Ajánlott Cikkek