Hírek

„Folytatni fogom a háborút”

Igen, Vlagyimir Putyin nem kertelt, amikor a mai napon Emmanul Macronnal mintegy 90 percen keresztül eszmecserét folytatott. Igen, Moszkva tárgyal, és elmondja, hogy mit fog tenni, miden teketóriázás nélkül! Erre oda kellene figyelni, de még mindig csak sablonválaszok jönnek… Nézzük hát, miről beszélgetett a két vezető!

Borítóképen: Vlagyimir Putyin az Elysee-palotába érkezeik, hogy részt vegyen egy normandiai formátumú találkozón Emmanuel Macron francia elnökkel, 2019. december 9-én (forrás: http://www.kremlin.ru/events/president/news/62275/photos via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента Российской Федерации, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

A CNN Elysée-palota béli forrásra hivatkozva azt írja, hogy „sajnos ez alkalommal hallhattuk, Putyin elnök folytatni fogja a katonai beavatkozást, a terveit végrehajtja”.  A kijelentésre reagálva Macron „újra felhívta a figyelmet az Oroszországgal fennálló nézeteltéréseikre, és kérte, hogy a katonai műveletek diplomáciai alternatívát válassza az orosz elnök, és kifejtette, hogy ő hogyan az ukrajnai háborút, és hozzátette, hogy hosszú távon komoly következményei lesznek Oroszország számára (a háborúnak – a szerk.)”

Ezen a ponton a forrás egy elég vészjósló gondolatot osztott meg a CCN-nal:

„Anélkül, hogy jóslatokba bocsátkoznék, azt mondom, hogy a legrosszabb még csak most következik… A (francia – a szerk.) elnök is ezt mondta tegnap. Putyin mai közléseiben nincs semmi, ami megnyugtathatna minket.”

Úgy tűnik tehát, hogy a kapcsolat nem szakadt meg, de továbbra sincs előrelépés, a felek közlik mondandójukat, és kész… Ez nem túl sok! De mit mond a másik fél?

A RIA-Novosztyi azt írja, hogy az orosz elnök elmondta; Ukrajna hét éve elszaboltálta a minszki egyezményt, ezt pedig megelégelte az orosz kormány, ezért történ meg a szakadár köztársaságok elismerése orosz részről. Ezzel együtt a két fél megállapodott, hogy tartják a kapcsolatot, de putyin egy felívást is közzé tett még:

Putyin figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha az orosz-ukrán tárgyalások elhúzódnak, akkor Moszkvának új követelései lesznek Kijevvel szemben, és a „különleges katonai műveletet” mindenképpen végre fogja hajtani.

Macron ezek után Volodimir Zelenszkijjel is egyeztetett. Azt nem tudjuk, hogy ott mi hangzott el, de feltételezzük, hogy az ukrán elnök részletes tájékoztatást kapott, és feltehető, hogy ő is kifejtette álláspontját az ügyek mai állásával kapcsolatban.

Megy tehát a háttérben a diplomáciai nagyüzem, de sok eredmény nincs, azt viszont megtudtuk, hogy a Kreml eltökélt, az eltervezett katonai akciókat pedig mindenképpen végrehajtja.

Ajánlott Cikkek