Hírek

Folytatódik a Cioloş-saga! Avagy valami bűzlik…

Amikor már-már elhitte Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetője, hogy övé a hatalom (és persze a pénz…), gyorsan kiderült, hogy azt nem adják olyan könnyen… Sőt, lehet, hogy a kormányalakítással történő megbízatás éppen arra szolgál, hogy kigolyózzák a hatalomból! Az más kérdés, hogy mi történik ezek után, de most úgy fest, Klaus Ioannis csapdába csalta az USR-t.

Emlékezhetünk rá, hogy korábban figyelmeztették Cioloşt, hogy nem lesz egyszerű a menet! Korábbi cikkünkből idézzük Florin Cîțu-t (akkor még “rendes” miniszterelnök volt):

„Három felelőtlen párt káoszba akarja taszítani Romániát. Az egyik bizalmatlansági indítványt terjeszt be, de nem akar kormányozni, a másik egy olyan kormányt akar megbuktatni, amelybe utána vissza akar térni, a harmadik egy szélsőségeseket tömörítő párt, amelyről senki sem tudja, mit akar.”

Cîțu a bizalmatlansági indítványt benyújtó szocdemekre (PSD), valamint a náci AUR-ra, és a kormányból kilépett USR-re gondolt. A három párt megszavazta a bizalmatlansági indítvány megszavazásával ugyan megbuktatta Cîțu kormányát, de arról szó nincs, hogy ez a három párt kormányalakító erőként szóba jönne!

Nem is véletlen, hogy Cioloş a következőképpen nyilatkozott:

„Tárgyalópartnereitől a választások után kialakult koalíció visszaállítását fogja kérni, és hasonló hozzáállást vár el a Nemzeti Liberális Párttól (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ) is.”

Ahogy az Móricka elképzeli… Mert hogy a utóbbi két párt vezetői meg azt várják az USR vezérétől, hogy azokkal a pártokkal próbáljon új kormányt alakítani, amelyekkel a bizalmatlansági indítvány megszavazásával közösen buktatta meg Florin Cîţu kabinetjét! Úgy tűnik tehát, hogy nem jött be Cioloş mesterkedése a hatalom megkaparintásáért…

Ahhoz képest, hogy az USR a kormányalakítás kapujában áll – politikai elemzők szerint -, ha nem sikerül a rendelkezésre álló tíz napon belül bizalmi szavazást kell kérnie kormányprogramjáról és kormányáról, kiderül, hogy az USR képtelen a koalíció-alkotásra. Miután a választók szavazatai rendre sok párt között oszlanak meg, további támogatókat veszítenek, mert senki nem adja szívesen szavazatát egy olyan pártra, ami nem alkalmas a kormányzásra – akár még győzelem esetén sem!

Egyes politikai elemzők szerint Klaus Ioannis érdekes Florin Cîţu ügyvivő kormányzásának elhúzódása, mert ugyan korlátozottak ilyen módon a kormány jogkörei, de a fejlesztési pénzek elosztásáról dönthetnek.

A szakértők hosszabb távra azt jósolják, hogy vagy visszaáll a hármas kormány PNL-USR-RMDSZ, amit biztosan nem Cîţu vezet (azt mi tesszük hozzá, hogy nem is Cioloş!), vagy a PNL-RMDSZ páros vállalják a kisebbségi kormányzást. Ma egyik sem tűnik optimális megoldásnak, és – mint a mostani események is mutatják – a román politikában bármikor előfordulhat, hogy valaki az egyéni érdekeit előbbre helyezi az ország érdekénél, így ezek a verziók sem jelentik feltétlenül a hosszabb, kiegyensúlyozott kormányzást.

Az minden esetre tény, hogy ebben a mindenki-mindenki ellen csatában egyre többen szereznek sebeket, de ami leginkább problémás nem más, mint hogy ezek a politikai perpatvarok magának a politikának, és általában a politikusok hitelességét ássák alá.

Mondhatnánk erre, hogy kit érdekel, hogyan vágják maguk alatt a fát, de a székelyek és a magyarok is kárát látják (főleg ők!), ha a politika továbbra is csak az egyéni érdekek kiszolgálója marad Romániában!

Ajánlott Cikkek