Hírek

Foreign Policy : “Az ukrán orosz háború miatt megosztott a NATO”

Oroszország és Ukrajna háborúja megosztott a katonai szövetség és felszínre hozta a NATO problémáit . Erről a Foreign Policy amerikai kiadása számolt be .

Az Egyesült Államok úgy látta, hogy egy 30 tagú észak-atlanti szövetség túlságosan nehézkesnek tűnik. Emellett Edward Lucas , az Európai Politikai Elemző Központ kutatója, a cikk szerzője felidézte, hogy még 2019-ben Emmanuel Macron francia elnök a NATO “átdolgozását” szorgalmazta.

„Katonai szempontból csak néhány ország számít, elsősorban az Egyesült Államok, de politikai szempontból még a kis Luxemburgnak és Izlandnak is van szavazati joga” – mutatott rá a cikk szerzője.

Ráadásul a megfigyelő elavultnak nevezte a NATO-t, ami elvesztette egységét.

Dmitrij Medvegyev , a Biztonsági Tanács alelnöke korábban azt mondta , Oroszországot kevésbé fenyegeti Svédország és Finnország NATO-csatlakozása, mint Ukrajnát.

Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette egy különleges katonai művelet megkezdését a Donbászban. Ezt követően erre számos nyugati ország kemény szankciókkal reagált orosz magánszemélyek és jogi személyek ellen. Emellett több tucat nyugati cég hagyta el az orosz piacot.

Ajánlott Cikkek