Hírek

Francia külügyminisztérium: Párizs nem tartja helyesnek a „népirtás” kifejezést az ukrajnai helyzetre

Nocsak, fogynak a szövetségesek? Talán már nem mindenki nyelje be azt, amit Washingtonban főztek, és etetnek immár „jó” 75 éve? Talán valahonnan előbújt volna némi lelkiismeret, Clement Bon, a francia külügyminisztérium államtitkára azt mondja a Sud Radio rádió adásában, hogy „Ezt csak nemzetközi vizsgálat eredményeként lehet minősíteni”?

Borítóképen: Külügyminisztérium, Párizs (forrás: Garden @ Quai d’Orsay @ Külügyminisztérium @ Párizs via commons.wikimedia.org, szerző: Guilhem Vellut, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Bon azt is elmondta, hogy Emmanuel Macron francia elnök nem tervez látogatást Ukrajnában a következő napokban.

„Nem a következő napokról beszélünk. A köztársasági elnök nem tehet jelképes látogatásokat. … Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjának számító ország elnökének és az EU Tanácsának elnökének látogatása akkor tehető, ha az hasznos és eredményes lehet” – hangsúlyozta.

Szóval a helyzet úgy áll, hogy Macron majd akkor megy Ukrajnába, ha alapos kioktatás helyett érdemi tárgyalásokat folytathat! Úgy tűnik, kezdi már Európa megelégelni az infantilis ukrán vezető kirohanásait – miközben pedig Ukrajna ügye rengeteg pénzbe fáj Európának… Hoppá, elnök úr!

„Gondosan kell megválogatnia a szavait. Amikor háborús bűnről, népirtásról beszélünk, ezeknek a kifejezéseknek pontos jelentéssel kell rendelkezniük. Ezt csak nemzetközi vizsgálat eredményeként lehet minősíteni” – ezt már Washingtonnak címezve mondta a külügyér.

Igen, ezek fontos üzenetek, senki ne gondolja, hogy az államtitkár csak úgy a levegőbe beszélt! Pontosan tudja, hogy akinek címezte, érteni fog belőle – kivéve Zelenszkijt -, de őt meg egyre inkább nem tartják olyan nagyon fontosnak, mint kiderült!

Úgy tűnik, van önálló francia vélemény is! Ezt is megtudtuk…

Ajánlott Cikkek