Hírek

Francia rendőrök Ukrajnában

„Franciaország csendőregységet küldött Ukrajnába a lehetséges háborús bűnök kivizsgálására. Ez az első alkalom, hogy a francia hatóságok nyilvánosságra hozták rendvédelmi erők alkalmazását a háborús övezetben” – írja a Wall Street Journal.

Borítóképen: Francia rendőrök biztosítanak egy párizsi tüntetésen (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: David Monniaux, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

És valóban, megérkeztek Kijevbe a francia rendőrök. A hivatalos közlés szerint az a feladatuk, „hogy segítsenek a helyi hatóságoknak a háborús bűnök felderítésében Kijev fővárosa környékén”.

A nagykövet posztját kísérő fotón több mint egy tucat csendőr és egy mobil kriminalisztikai laboratórium látható.

A hírek szerint tehát vizsgálatokat folytatnak, segítenek ukrán kollégáiknak felderíteni az állítólagos háborús bűnöket, melyeket az oroszok követtek el a térségben. Állítólagos, mert eddig független vizsgálat nem igazolta vissza az állításokat – és ez így marad ezután is, úgy tűnik…

Mert az önmagában semmilyen garanciát nem jelent, hogy a franciák az ukránokkal együtt nyomoznak háborús bűnök után kutatva, mert ha a szakértelem meg is van – minden bizonnyal! -, egy ilyen vizsgálat akkor sem független, így eredményei megkérdőjelezhetők.

Na nem mi vagyunk azok, akik megkérdőjelezik, hanem majd az oroszok, és azok, akik ma is úgy látják, hogy kizárólag egy tényleg (!!!) független vizsgálat lehet alkalmas arra, hogy eldöntse mi történt például Bucsában, és főként azt, hogy ki és mikor követte el!

A vizsgálat ebben a formában tehát csak egy újabb barátságtalan lépés az Oroszok irányába, de semmiképpen nem segíti sem az objektív megismerést, sem pedig a tárgyalásokat!

Mi ezt gondoljuk, de az orosz Állami Duma sem rejtette véka alá véleményét, ők azonban kissé keményebben fogalmaztak (mi ennek igazát sem tudjuk megerősíteni, avagy cáfolni!):

„Francia csendőrök érkeztek Ukrajnába, hogy segítsenek a kijevi hatóságoknak elrejteni az általuk szervezett provokációkat” – fogalmazta meg tömören az orosz véleményt Alekszej Csepa, az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke.

Nos, a helyzet egyre bonyolultabb, és ez a lépés csak újabb olaj a tűzre, amit pedig már nem kellene tovább szítani.

Ha ugyanis a franciák eljutottak a helyszínre, ugyan mi akadálya lenne mondjuk az ENSZ megfelelő szerveinek, és más nemzetek képviselőinek, szakértőinek Kijevbe történő utazásának?

De ezt a lehetőséget komolyan fel sem vetették… Helyesebben felvetették, de nem gondolnánk, hogy a képviselő a mostani vizsgálatra gondolt…:

Hát bizony, ebből mindenképpen ki kell maradni, mert egyre rosszabb a helyzet, és egyre rosszabbak a kilátások!

Ajánlott Cikkek