Hírek

Franciaországban idegenlégiósokat vett őrizetbe a rendőrség – Ukrajnába akartak szökni harcolni

borítókép : https://commons.wikimedia.org Défilé de la Légion pour commémorer les 40 années de présences dans la ville d’Orange.jean-louis Zimmermann

A párizsi rendőrség állítólag letartóztatta majd átadta az alakulat rendészeinek azokat a légiósokat , akiket azzal gyanúsítottak, hogy megpróbáltak csatlakozni Kijev Oroszország elleni harcához.

A hírek szerint tizennégy ukrán származású francia idegenlégióst tartóztattak le Párizsban azzal a gyanúval, hogy haza akartak szökni Ukrajnába hogyharcba szálljanak Oroszország ellen.

A rendőrök kedd este megállítottak egy Ukrajnába tartó buszt, és megállapították, hogy a 30 utasból 14 idegenlégiós katona volt – jelentette a TF1 francia sajtóorgánum. A 16 civilt szabadon engedték, és a nyomozók megállapították, hogy az ukrán származású légiósok közül öten engedély nélkül hiányoztak egységeikből. A másik kilenc katona 15 napos szabadságot kért, hogy Lengyelországba menjenek, és megtalálják az Ukrajnából elmenekült családtagjakat onnan akartak átszökni a határon harcolni.

Sem a dezertőrök, sem a szabadságon lévő katonák nem mehettek Ukrajnába. A kelet-európai utazásra szabadságot kapott személyeknek megtiltották a belépést Ukrajnába a Légió által Oroszország Kijev elleni háborúja óta érvényben lévő parancs értelmében.A busz az utasok személyazonosságának ellenőrzése után folytathatta útját. A rendőrök alaposan átvizsgálták a járművet fegyverek után kutatva, és csak takarókat és „alapfelszerelést” találtak a sajtóértesülések szerint.

A NATO-tagországok megengedték, hogy civilek önkéntesként harcoljanak Ukrajnáért. Valójában Liz Truss brit külügyminiszter arra bátorította a briteket, hogy csatlakozzanak a harchoz. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton aláírta a kormányerők mellett harcoló nemzetközi légió létrehozásáról szóló rendeletet.

A francia idegenlégió mintegy 700 tagja Ukrajnából származik. A haderő a francia hadsereg egyik különleges egysége, és körülbelül 8000 főből áll.

forrás TF1

Ajánlott Cikkek