Hírek Videók

G7: 15 milliárd dollár Ukrajnának! Ha egy üzlet beindul…

A Hetek pénzügyi vezetői csütörtökön és pénteken körülbelül 15 milliárd dollárról állapodnak meg, hogy segítsenek Ukrajnának a következő hónapok számláinak kifizetésében. Az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország, azaz a G7 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei tárgyalásokat folytatnak, miközben a február 24-én Oroszország által megtámadottUkrajna küzd a támadás elhárításával és kezd kifogyni a pénzből – írja a Reuters.

Borítóképen: Boris Johnson miniszterelnök Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és Scott Morrison Ausztrália miniszterelnöke a cornwalli Carbis Bay-ben tartott G7-csúcstalálkozón (forrás: commons.m.wikimedia.org, szerző: UKinUSA, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

„Biztosítanunk kell az ukrán állam likviditását” – mondta a tárgyalások előtt Christian Lindner német pénzügyminiszter, aki a csoport soros elnöki tisztét tölti be. Lindner bizakodó, hogy a csoport biztosítja majd azt a finanszírozást, amelyre Ukrajnának az elkövetkező hónapokban szüksége lesz, és ígéretet tett arra, hogy Németország 1 milliárd eurós támogatást nyújt majd.

„Az ukrajnai háború… további kockázatokkal jár a világgazdaság fejlődése szempontjából… az infláció, de a világjárvány utáni kilábalás hiánya is. Ezért meg kell majd beszélnünk, mit tehetünk közösen a saját területeinken felelősséget vállalunk a stagflációs forgatókönyvek elkerüléséért” – tette hozzá Lindner.

Közben a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva kijelentette, hogy „egyre optimistább” egy gyors Ukrajna finanszírozási megállapodással kapcsolatban, amely körülbelül havi 5 milliárd dollárt biztosít a következő három hónapban, és lehetővé teszi Kijev számára, hogy elkerülje a hiperinflációból eredő „szörnyű, szörnyű károkat”.

Úgy tűnik, nincs megállás, a Nyugat nem fogy ki a pénzből, de mi lesz aztán? Erre most még senki nem gondol, de nyilvánvaló, hogy ezeket a pénzeket majd valamilyen formában visszakérik.

Keresztapa egyszer mi is kérünk valamit

Ajánlott Cikkek