Vélemény Vélemény-cikkeink

G7-csúcs: Az alacsonyabb és közepes jövedelmű közösségek támogatása

Joe Biden a G7-ek (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok) találkozóján komoly bemondással indított. Ezek szerint azt szeretné, ha az Egyesült Államok által támogatott Build Back Better World (B3W) terv magasabb színvonalú alternatívát jelentene a hasonló kínai program mellett. És ebben fontos szerepet szánnak a címben említett országoknak. Érthető, ha pénzért kell megvenni a világot, Amerika készen áll! De azért ettől kicsit összetetteb ez a dolog (is)!

Borítókép: a G7 csoport vezetői (forrás: hvg.hu)

A „hasonló kínai program” nem más, mint az Egy Út Egy Övezet, melynek keretében számos országban épültek vasútvonalak, kikötők, utak, illetve logisztikai központok. Ezzel kapcsolatban a vád az, hogy olyan hiteleket nyújt Peking, amik előre látható módon nem kerülnek törlesztésre (nem képes kitermelni az adott gazdaság…), viszont arra kiválóan alkalmas, hogy ezeket az országokat lekötelezettjükké tegyék.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy Kína éppen az Egyesült Államoktól tanult, hiszen Washington volt az első, aki – a Marshall terv keretében – bevásárolta magát egy egész kontinensre. Azóta is feltétlen híve a kontinens nyugati része, a mai keleti tagországok viszont kimaradtak, és ez meg is látszik elkötelezettségükön… Nem ok nélkül! Az Egyesült Államok ugyanis valójában „egészségügyi zónaként” odavetette a térséget a szovjethatalomnak, miután a második világháborúban sem törték magukat a nyugati hatalmak Kelet-Európáért!

A kínai program viszont egy olyan lényeges különbséget mutat, ami miatt sok ország szívesebben választja az ő támogatásukat. Peking nem két ideológiai támogatást, sőt, nem követel meg az adott ország politikai és társadalmi berendezkedésével kapcsolatosan semmit! Az Egyesült Államok viszont olyan követelményeket támaszt, amik valójában nem jelentenek mást, mint azt, hogy a támogatásért cserébe szövetséget kér, és olyan politikai berendezkedést, amit Washingtonban helyénvalónak tartanak.

Ettől még megfelelhet egyes országoknak, és lehetnek olyan társadalmak, melyek értékrendjével azonosulni tud, nem is kérdés, de mi van azokkal, akiknél az nem így van?  Ők bizony kimaradnak… Így viszont semmivel nem jobb, vagy erkölcsösebb az amerikai „segítség”, mint a kínai. Azért az idézőjel, mert az a segítség, amit önös érdekek vezérelnek, valójában nem értékelhetők segítségként, csakis arról lehet szó, hogy a „gazdag fiú” bevásárolja magát, majd lelépteti a „helyi erőket”.

De ne legyenek előítéleteink! Lássuk azt a segítséget, és lássuk, hogy mit kér cserébe a „demokrácia bajnoka”! Ideje nyíltan színt vallani!

Ajánlott Cikkek