Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

Ganz Ábrahám, magyar nehézipar egyik megteremtője

Vasöntőmester volt, első kis műhelyét 1844-ben nyitotta meg Budán. Üzemében öntöttvas tárgyakat készített, s nagy szorgalommal lassanként tekintélyt vívott ki magának. A Lánchíd vastartóit már ő készítette. 1854-ben azonban már újabb fordulóponthoz érkezett üzeme, saját fejlesztése eredményeként kéregöntésű vasúti kerekeket kezdett gyártani. Eljárását szabadalmaztatta, s kerekeivel európai hírnevet szerzett.

Borítóképen: Ganz Ábrahám

Időközben profilját kibővítve malomipari berendezések készítését is elkezdte, s árui sok ipari kiállításon nyertek díjakat. Hét segéddel nyitott pici műhelye alig két évtized alatt a magyar nehézipar egyik legnagyobb üzeme lett.

A svájci származású egykori öntőmestert pedig Pest városa 1863-ban díszpolgárává választotta.

Ganz Ábrahám végül öngyilkos lett, de a Ganz-vállalatok máig megőrizték a nevét. Első műhelyének helyén jött létre az Öntödei Múzeum.

Kéregöntésű vasúti kerék

Kevesen tudják, de vállalata fejlődésében a szabadságharc hozott némi megtorpanást, ágyukat öntött ugyanis a honvédseregnek, s ezért Világos után elítélték.

Pedig nem kis segítség volt ez, ágyúi megbízhatók voltak, és különlegességük volt, hogy  “Ne bántsd a magyart!” felirattal látta el a csöveket.

Haynau hatheti fogságra ítélte, amelyből csupán néhány napot töltött le. Ez nem véletlen! A labanc pontosan tudta, hogy miért nem hagyja Magyarország önállóságát: a magyar ipar akkorra minőséget produkált, és mindezt olyan áron, amit sem az osztrákok, sem a csehek, de még az angol üzemek sem tudtak teljesíteni! Nem véletlen, hogy munkája eredményeként fejlődtek ki szerény üzeméből az idők során az ismert Ganz vállalatok.

Sajnos a túlfeszített munka és családi problémái idegrendszerét kikezdték. Ezt tetézte, hogy egy örökletes betegségben meghalt a fivére, Konrád. Ganz érezte, hogy neki is ugyanaz lesz a sorsa. 1867. december 15-én öngyilkosságot követett el: palotájának egyik emeletéről levetette magát, és szörnyethalt.

Ganz transzformátor Ausztráliában, Melbourne-ben

A Ganz vállalatok halála után is tovább működtek, és világhírnévre tettek szert, hiszen a milliós darabszámban gyártott kéregöntésű vasúti kerék mellett Mechwart András irányítása alatt a villamos osztály is létrejött a vállalatcsoporton belül, ami egy új iparág alapjait teremtette meg. Az egyfázisú transzformátor meghozta a Ganznak a világhírt.

Ajánlott Cikkek