Hírek

Gáz: A végtelenbe… és még tovább!

Igen, megint a gáz, ráadásul megint emelkedik az ára, és ennek természetesen a zöldek és tőlük balra mindenki örül, mert ugye fizessen az a nyomorult fogyasztó! Csak az nem teljesen világos, hogy miért jó az egyeseknek, ha Oroszország zsebét tömjük, miközben azt az összeget, amennyivel többet fizetünk az orosz gázért, sokkal inkább elkölthetnénk környezetbarát energiatermelésre! Nem, a szűklátókörű logika arra épül, hogy ha drága a gáz, versenyképes lesz vele a zöldenergia. Sajnos ez sem igaz, de nézzük, hogy mi történt már megint!

Borítóképen: Az elkészült vezeték (forrás: nord-stream2.com)

Semmi jó… Európa – helyesebben a németek! – már megint jól altesten találták Európa összes országát, ugyanis az Északi Áramlat 2 jogi engedélyeztetését felfüggesztették! Igen, az engedélyezési folyamat nem lassú, hanem egész egyszerűen leálltak, és most a vezetéket működtető társaságtól várják a megoldást… Rendben, nyilván vannak jogi feltételek, de azt gondoljuk, hogy a teljes leállás egy agyrém!

Miről is van szó?

„Az Északi Áramlat 2 működésének tanúsítását csak akkor vesszük figyelembe, ha az üzemeltetőt a német törvényeknek megfelelő jogi formában szervezik meg.”

Ez így bikkfanyelv, de a jelentése nem semmi! Az van ugyanis, hogy;

Az engedélyezési kérelmet benyújtó svájci székhelyű konzorciumnak a német törvények értelmében társaságot kell alapítania, mert az üzemeltető cégnek a német jogszabályokkal összhangban lévő jogi keretet kell biztosítania! Tehát német céget kell alapítani…

Először voltak kétségeink az Északi Áramlat 2 üzemeltetői szellemi képességeit illetően, hiszen nem értettük, hogy egy ilyen horderejű vállalkozás miként követhet el ekkora hibát, hogyan lehet az, hogy nem tudták, német bejegyzésű cégként kell kérni a német hatóságok hozzájárulását… Nem, ezt a gondolatot elhessegettük, mert a cég a Gazprom többségi tulajdona, akinek rengeteg pénze fekszik az Balti-tenger alatt csövek formájában, ilyen hibát nem véthetnek.

Nos, a megoldás egyszerű;

Az Északi Áramlat 2 üzemeltetője ugyanúgy a Svájcban található Zug városába van bejegyezve, mint az Északi Áramlat 1 üzemeltetője, így teljesen logikus lépés volt, hogy ha korábban átment a kérelem egy svájci bejegyzésű cégtől, akkor most sem lesz ezzel probléma. De lett…

Most akkor ezt az oroszok pénze bánja? Dehogyis! A múlt hónap végéhez képest – amikor Putyin bejelentette, hogy a Gazprom november 7-8 után feltölti európai tárolóit – mára 37,5 %-kal (64-ről 88 dollárra!) emelkedett a gáz ára, így amit esetleg elbuknak azon, hogy az Északi Áramlat 2 nélkül kisebb mennyiséget tudnak szállítani, megnyerik a más útvonalakon leszállított gáz emelkedő árán!

Az irányadó holland TTF gáz ára 1 éves időtávon (decemberi lejárat), jelölve Putyin bejelentésére kialakult ár (64 USD), és a mai ár (88 USD)

Igazán itt lenne az ideje annak, hogy a németek elgondolkodjanak egy kicsit, és megpróbálnának végre úgy döntéseket hozni, hogy azzal ne sodorják egész Európát a gazdasági összeomlás szélére!

Ez a rendkívül gusztustalan húzás pedig igencsak tetszik a zöldeknek, meg a hátterüket adó baloldalnak, de rajtuk kívül mindenki csak szenved! De hogy jön ide a baloldal? Úgy, hogy övék a mondás; mindenki fizessen! És a bíróság döntése mögött is őket sejtjük…

Mindent fizessen meg a fogyasztó, ami a termék valós költsége? Jó, de a politikai okokból bekövetkező áremelkedés vajon a valós költségek közé sorolható? Gondolkodjanak már el egy kicsit ott balra!

Igen, tudjuk az adekvát választ; igaz, hogy Németországban drága az energia, de a fizetések olyan magasak, hogy simán megfizetik azt az emberek. Lehet, hogy ez így van, de majd, amikor egész egyszerűen nem lesz áram, akkor a világ pénze nem lesz elég, mert a semmiből igencsak sok pénz hatására sem lesz valami!

Németország tehát vágat tovább, mint egy vadbarom, semmit nem törődve azzal, hogy rajta kívül léteznek más országok is, ráadásul olyanok, amelyeket rettenetesen megvisel a németek idióta viselkedése!

Ajánlott Cikkek