Hírek

Gáz van! Jó drágán…

Nem is olyan régen, még az év vége előtt egyszercsak esni kezdett a gáz ára a holland tőzsdén, mivel amerikai tenkerek indultak meg Európa felé. A nagy öröm közepette senki nem vette észre, hogy az a mennyiség, ami Európába tart pár napi fogyasztást fedez, és azzal sem foglalkozott senki, hogy a tankerek akkor indultak meg, amikor 180 dollár körüli csúcsán volt a jegyzés, azaz igencsak drágán jött az az amerikai palagáz! De sikerült kihozni egyeseknek ebből is, hogy „Amerika segít”…

Olyannyira nagy volt a segítség, hogy tegnap éppencsak megállt 100 dollár alatt a gáz ára, ami a december végi 70 dolláros szinthez mérten „laza” 42%-os emelkedés. Rendben, a tőzsdenap végére 89 dolláron állt meg a piac, ugyanakkor újra fel kell tenni a kérdést:

Valóban helyes döntés egy ilyen hektikus, és teljes mértékben kiszámíthatatlan piacra bízni az európai fogyasztókat?

Nyilvánvalóan nem, ahogy nem a válasz arra a blődségre, hogy Amerika segít. Persze, segít, ha minden eddiginél drágábban tud eladni gázt, máris megjelennek a tankerek! De ezt segítségnek nevezni minimum tévedés… Van egy másik kérdésünk is, mait szintén feltettünk már nem egyszer, de úgy tűnik, senki nem gondolkodik el rajta:

Vajon mi akadályozza meg a brüsszeli aktakukacokat abban, hogy meglássák végre azokat az összefüggéseket, ami innen, Budapestről teljesen jól látható?

Ha ugyanis végre kinyitnák a szemüket, és nem csak néznének ki a lyukon, hanem látnának is, kiderülne, hogy totálisan más politikát, totálisan más védelmi stratégiát, és totálisan más energia-politikát kellene csinálni! Hellyel-közzel pont az inverzét annak, amit most tesznek…

Ajánlott Cikkek