Hírek

“Gáz” van Szerbiában – A cseppfolyósított gáz ára Szerbiában elérte az eddigi csúcsot

A cseppfolyósított gáz ára Szerbiában elérte a maximumot, literenként körülbelül 0,86 euró

A cseppfolyósított petróleum gáz (LHG) ára Szerbiában elérte a maximum 102 dinárt (körülbelül 0,86 eurót) literenként. Ezt Ivan Brajovic , a Szerbiai LPG Szövetség vezetője nyilatkozta a Tanjug ügynökségnek adott interjújában.

„Az ukrán válság miatt a földgáz és a kőolaj ára rekordszintre emelkedett, így az ezek feldolgozásával nyert PB-gáz ára minden rekordot felülmúlt” – mondta.

Brajović szerint Szerbia évente mintegy 105 ezer tonna cseppfolyósított gázt termel, és további 50 ezer tonnát importál az ország. Hozzátette: az ország az ellátástól függ, és nem tudja elszigetelni saját árkörnyezetét a nemzetközitől.

Brajović arra figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban a cseppfolyósított kőolajgáz árának további emelkedésére kell számítani az országban. Hangsúlyozta, hogy az árak az ukrán válságtól és az olajköltségtől függenek.

Március 25-én Aleksandar Vučić szerb elnök azt mondta , hogy az olaj és a gáz esetleges Oroszországból való kivonása „talpalövés” lenne Európa számára. Rámutatott, hogy az alternatív gázforrások nem rendelkeznek elegendő üzemanyaggal Európa szükségleteihez.

Ajánlott Cikkek