Vélemény Vélemény-cikkeink

Gázmizéria: Hagyjuk abba a néphülyítést!

„Jönnek az amerikai tankerek, megfeleződött a gáz ára Európában” – ilyen címek jönnek szembe, na meg; „Cáfolják Orbánt gázügyben”. Nem tudom, hogy kik a szerzői a cikkeknek, nem vettük a fáradtságot, meg egyébként sem lényeges. Sokkal fontosabb az, hogy amiket írnak, annak semmi köze a valósághoz! De egyáltalán semmi!

Nem gondoljuk, hogy nagyon bele kellene menni a tőzsdei gázkereskedés legmélyebb bugyraiba, azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy

Referenciaként kezelni egy olyan piacot, ahol pár nap alatt lefeleződik, avagy megduplázódik az ár, minimum botorság… Európa meg éppen ezt teszi! Legalábbis annak harcos zöld része (persze csak szavakban!), ami felelőtlen energia politikájával egész Európa stabilitását veszélyezteti!

De ez csak a szavak szintjén van így, hiszen Németországnak van hosszútávú gázszállítási szerződése a Gazprommal!

Erről annyit tudunk, hogy szeptember végén, amikor 80 dollár körül volt a Holland TTF gáz jegyzése, a németek – a szerződés keretében! – 20 dollár körül kapták a gázt!

Na de vissza az idézett címekhez! Amerika segít, Amerika megoldja a problémára, Amerika Európa nagy barátja! Ja, nem… Mit is tudunk arról a rengeteg gázról, amit az Amerikából érkező tankerek szállítanak, és állítólag ezért esett 180 dollárról 90-re a gáz ára a tőzsdén?

Kb. 40 LNG-tanker tart Európa felé átlag 300.000 köbméter cseppfolyós gázzal a tárolóban, így összességében 7,2 milliárd köbméter* gáz érkezik! Fantasztikus! Ez a mennyiség a Gazprom éves szállításának 3,6%-a…

*: Fontos tudni, hogy a cseppfolyós gáz 1 köbmétere 600 köbméter gáz halmazállapotú gáznek felel meg.

Biztosak lehetünk abban, hogy ez a mennyiség komoly hatással van az árra? Nem, nem, és nem! Persze, a spekulánsok jól keresnek azon, ha ilyen cikkek jelennek meg és az emberek elhiszik, hogy nem a Gazprom által leszállított 200 milliárd köbméter a meghatározó a piacon, hanem a most Európa felé tartó 7,2 köbméter!

Mit jelent a nagy amerikai segítség? Európa öt napi fogyasztását fedezi…

Ugye mennyire más ez így? Talán a cikkíró nem ismeri a „Buy the Rumor, Sell the Fact!” (Várásolj a pletykára, adj el a hírre!) tőzsdei kifejezést? Nem tudni, de;

Ha mégis igaz lenne, hogy az éves fogyasztás 1,5%-a megérkezése a felére csökkenti az árat, akkor azt kell mondanunk, hogy a gát tőzsdei piaca megbízhatatlan, erre építeni biztosan nem szabad!

És akkor meg is érkeztünk a következő cikkhez, miszerint cáfolták Orbán Viktor állítását, miszerint semmiképp nem az oroszok, inkább a – főképp amerikai – cseppfolyósítottgáz-szállítók okozták az európai tőzsdei árrobbanást.

Ehhez nem kell különösebb magyarázat! Amennyiben a megbízhatatlan percemberek vezérelte tőzsdei áralakulást nézzük, máris kiderül, hogy a kormányfő állítása pontosan megállja a helyét! Azzal a kitétellel, hogy – mint például a német negyedelt ár mutatja! – mindez azokra igaz, akik a szabadpiac mindenhatóságában hisznek, és ezzel olyan kockázatoknak teszik ki magukat (a frászt magukat, sokkal inkább a fogyasztókat!), amit egész egyszerűen értelmetlen felvállalni, mert az ilyen mértékű ármozgások a végső felhasználónál óriási gazdasági károkat okoznak!

Ezért kell hosszútávú szerződéseket kötni, ahogy Magyarország és Németország is tette, és ahogy bizony a kínaiak is megvették az amerikai LNG-kapacitások 95-98%-át!

Szóval nem lehet ám arra számítani, hogy rendszeresen el lehet majd sütni az „Amerika segít a bajban!” hamis szlogenjét!

Ajánlott Cikkek