Hírek

Gázt rubelért? Meg minden mást…

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy az orosz hatóságok kibővítették azon energiaforrások listáját, amelyek esetében a számításokat rubelben végzik.

Borítóképen: Tiszta nikkel, amelyet elektrolízissel nyernek ki (forrás: http://images-of-elements.com/nickel.php via commons.wikimedia.org, szerző: Jurii, licenc: CC BY 3.0) A képillusztráció

„Az elnök utasítására módszeresen, lépésről lépésre dolgozunk a nemzeti valuták felhasználási körének bővítésén. Most még helytelen lenne néhány pontos dátumot megadni, hogy mely árucsoportoknál mikor lehet áttérni a nemzeti valuták használatára. Ez a munka meglehetősen nehéz, de az elnök koncepciója teljesen nyilvánvaló” – mondta Peszkov.

Még tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott ki, miszerint a nyugati energiaforrások exportját a déli és keleti piacok felé kell átirányítani, és fel kell készíteni az ehhez szükséges infrastruktúrát. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az energiaforrások iránti belföldi keresletet ösztönözni kell, lehetőség szerint árcsökkentések elérésével.

Az államfő azt is megjegyezte, hogy az Orosz Föderációban barátságtalannak elismert országok bankjai késlekednek az orosz energiahordozók ellenértékének kifizetésével. Az orosz vezető szerint a kormány már korábban is feladatot kapott, hogy nemzeti valutára váltsa át az elszámolásokat, és fokozatosan csökkentse a dollár és az euró részarányát a külkereskedelmi forgalomban.

A gáz tehát csak az „első fecske”, készülni kell arra, hogy más termékek esetében is a rubelben történő elszámolásra tér át Oroszország…

Ez egy igazán rossz hír, mert – bármilyen furcsa! – vannak olyan termékek, amelyek esetében nagyobb a globális (!!!) függés, mint a kék energia esetében. Arra pedig még nincs válasz, hogy mi lesz ezek helyettesítésével, hiszen ezek között nem egy akad, amit csúcstechnológiás termékekhez használnak!

Alapvetően nyersanyagok, amiket máshol vagy nem találnak, vagy máshol nem termelnek ki. Az előbbi hiányt, az utóbbi áremelkedést hoz…

Ami pedig nincs Oroszországban, az ott van Kínában… És máshol? Alig… Még egy: Oroszország és Ukrajna vezeti a fémek, például a nikkel, a réz és a vas globális termelését!

Ajánlott Cikkek