Hírek Mások írták Vélemény

Global Times: India megőrzi autonómiáját

India, egy dél-ázsiai nagyhatalom, amely jelentős különbségeket mutat Oroszország és a négy nemzetből álló koalíciós Quad másik három tagjával szemben, várhatóan megőrzi autonómiáját, és továbbra is óvatos az Egyesült Államok által javasolt Indo-Pacific Economic Framework (IPEF) tekintetében – írja a kínai Global Times.

Borítóképen:  2020. október 6-án Yoshihide Suga miniszterelnök Maris Payne ausztrál külügyminiszterrel, S. Jaishankar indiai külügyminiszterrel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel a Miniszterelnöki Hivatalban részt vett a négyes külügyminiszteri találkozón (forrás: 首相官邸ホームページ /commons.wikimedia.org, szerző: 内閣官房内閣広報室, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Az IPEF, magyarul az indo-csendes-óceáni gazdasági keretrendszer, melyet Biden a mostani látogatása során népszerűsít, mert korábban nem igazán koncentráltak a gazdasági együttműködésre, inkább csak az AUKUS (Ausztrália, Egyesült Királyság, Egyesült Államok) katonai szövetségre, és szintén katonai együttműködésként a Quad-ra (Ausztrália, India, Japán és az Egyesült Államok).

India távolságot tart a Quad-tól, annak ellenére, hogy aláírta a megállapodást, mondják a politikai elemzők, de azért Narendra Modi indiai miniszterelnök Tokióba utazott, hogy kedden csatlakozzon a soron következő Quad-csúcstalálkozókhoz. Modi japán látogatása során rendkívül sok gazdasági szereplővel találkozik – jellemzően az indiai diaszpóra köreiből -, majd pedig részt vesz a Quad sorrendben második csúcstalálkozóján.

A Quad-csúcsról szólva Vinay Mohan Kwatra India külügyi minisztere azt mondta, hogy ez lehetőséget ad a vezetőknek, hogy számba vegyék a Quad keretein belül eddig elért eredményeket, és iránymutatást adjanak a jövőre nézve.

Qian Feng, a Tsinghua Egyetem Nemzeti Stratégiai Intézetének kutatási osztályának igazgatója szerint;

India „a kritika feletti párbeszéd” álláspontját képviseli Oroszországgal szemben, és ez India saját érdekei miatt valószínűleg nem fog változni – a többi Quad-vezér nyomása ellenére sem!

„Bár Indiát az USA vezette Nyugat bírálta Oroszországgal szembeni semleges álláspontja miatt, India valójában éppen autonómiájának köszönhetően több diplomáciai előnyre tett szert, ezért az ország ragaszkodik ahhoz, hogy ne kövesse a másik hármat Oroszország elítélésében és megbüntetésében. vagy tegyen konkrét intézkedéseket Kína további kihívásaira” – mondta Qian.

„Ezen túlmenően, bár a Quad egy olyan blokk, amelynek célja, hogy egységes frontot alkosson Kínával szemben az úgynevezett indo-csendes-óceáni térségben, India is inkább egy jóindulatú menetrendet szeretne kialakítani a térségben, ahelyett, hogy teljesen ellenséges helyzetbe fordulna Kínával” – vélekedtek az elemzők.

A hagyományos szabadkereskedelmi megállapodásoktól (FTA) ellentétben az IPEF különböző modulokat tartalmazna, amelyek a “méltányos kereskedelmet, az ellátási lánc rugalmasságát, az infrastruktúrát és a szén-dioxid-mentesítést, az adózást és a korrupcióellenességet” fedik le. Az Indian Express szombati jelentése szerint az országoknak egy modulon belül minden komponensre feliratkozniuk kell, de nem kell minden modulban részt venniük.

India aggodalmát fejezi ki a szabadkereskedelmi megállapodáson kívüli megállapodással kapcsolatban, óvatos a nem vámcsökkentő multilaterális kerettel kapcsolatban, és kételkedik abban, hogy valóban jelentős előnyökkel járhat-e Dél-Ázsia bármely feltörekvő gazdasága számára

– jegyezte meg Qian.

„India valójában egy dél-ázsiai-indiai-óceáni gazdasági övezet kiépítése az Egyesült Államokkal kötött kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodások és a lehető legjobb piaci hozzáférésre való törekvés révén, amit a jelenlegi IPEF nem tud megoldani” – jegyezte meg Liu Zongyi, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Intézete Kína-Dél-Ázsia Együttműködési Kutatóközpontjának főtitkára

Ajánlott Cikkek