Hírek

„God save the King” helyett „Soldiers We are”?

Avagy „Isten óvd a királyt” helyett „Katonák vagyunk mi”? Igen, ez sorrendben a brit és az ír himnusz egy-egy patinás sora, ami már így önmagában is sok mindent elmond arról a mentalitás-béli különbségről, ami a két ország között van, de most itt van a nagy „paff” az angoloknak, ugyanis Észak-Írországban most először több a katolikus, mint a protestáns, mint az kiderült a népszámlálási adatokból.

Borítóképen: Az Ír Köztársaság zölddel és Észak-Írország rózsaszínnel (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: – , licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Mi a portfolio.hu írását vettük alapul, hiszen pontosan leírják, mi is a helyzet mostanság arrafelé, és ennek milyen következményei lehetnek, na meg azt is, honnan indult el az egész történet…

Észak-Írországban most először több a katolikus, mint a protestáns – derült ki a friss népszámlálási adatokból. A változás egy évszázaddal azután történt meg, hogy az észak-írországi igazgatást azzal a céllal hozták létre, hogy a déli, újonnan függetlenné vált, túlnyomórészt katolikus ír állam ellensúlyaként fenntartsák a britbarát, protestáns “unionista” többséget. Akkoriban a lakosság megoszlása nagyjából kétharmad részben protestáns és egyharmad részben katolikus volt.

A csütörtökön közzétett 2021-es népszámlálás adatai szerint a válaszadók 45,7%-a vallotta magát katolikusnak vagy katolikus neveltetésűnek, míg 43,5%-a protestánsnak vallotta magát.

Az előző, egy évtizeddel korábbi népszámlálás szerint Észak-Írország lakosságának 48%-a volt protestáns – arányuk ekkor csökkent először 50% alá -, a katolikusok pedig a lakosság 45%-át tették ki.

Észak-Írország felekezeti megosztottsága a 17. századra vezethető vissza, amikor Skóciából és Angliából protestáns telepeseket “telepítettek” a sziget északkeleti részére, hogy megerősítsék az angol korona tekintélyét.

A demográfusok régóta azt jósolják, hogy a katolikusok, akik általában fiatalabbak és magasabb a születési arányuk, egy generáción belül a választók többségét alkothatják.

Az ír nacionalisták, a Sinn Féin májusi regionális választási győzelme, amellyel először szerezték meg a legtöbb mandátumot, sok unionistát sokkolt.

Colum Eastwood, a kisebbik, mérsékelt ír nacionalista párt, az SDLP vezetője csütörtökön azt mondta, a legutóbbi népszámlálási adatokból kiderült változás 

„A modern Írország történetében olyan korszakalkotó pillanat”, amelyet nem szabad lekicsinyelni.

Bár a katolikusok általában az ír nacionalista pártokra szavaznak és támogatják az egységes Írország ügyét, a katolikus lakosság számának növekedése nem növeli automatikusan egyik párt támogatottságát sem. A katolikus és protestáns szavazók jelentős kisebbsége támogatja a közösségeken átívelő Szövetség Pártot, amely a májusi választásokon megduplázta mandátumainak számát.

A felmérések azt is mutatják, hogy nem minden katolikus és protestáns támogatja az egyesült Írországgal kapcsolatos, a saját közösségében uralkodó nézeteket.

A népszámlálás egy másik kérdéséből kiderült, hogy az Észak-Írországban élők 43%-a britnek vallja magát, szemben a 10 évvel ezelőtti 48%-kal. 33%-uk írnek tartja magát, szemben a szintén 10 évvel korábban mért 28%-kal.

További 32% északírnek vallotta magát a népszámláláson, amelyen egynél több nemzeti identitást is választhattak.

Az 1998-as Nagypénteki Egyezmény megkötése előtt több mint 3.000-en haltak meg a három évtizedes harcok során, amelyek a főként katolikus ír nacionalisták – akik az egységes Írországot akarták létrehozni -, a főként protestáns britpárti lojalisták és a brit hadsereg között folytak.

Ajánlott Cikkek