Hírek

Goldman Sachs: Európában 30 százalékkal csökken a gáz ára a következő hónapokban

A Goldman Sachs elemzői szerint a következő hónapokban 30 százalékkal zuhanhat a földgáz ára Európában – írja a CNBC.

Borítóképen: Földgáz (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Matthew Bellemare, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Szakértők azt jósolják, hogy a gáz ára a jelenlegi 120 euró/MWh-ról 85 euró/MWh-ra csökkennek 2023 első negyedévében. A gázárak közelmúltbeli csökkenése több tényezőre vezethető vissza:

Az európai gáztárolók az idei téli szezonra megteltek, ősszel a vártnál enyhébb hőmérséklet alakult ki, és a cseppfolyósított földgáz (LNG) feleslegben volt jelen. Mintegy 60 hajó várja az LNG kirakodását Európában.

A Goldman Sachs ugyanakkor jövő nyárra meredek áremelkedést jósol. „Természetesen sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint néhány hónappal ezelőtt. De nagy ingadozásra kell számítanunk a jövőben” – mondta Miguel Stilwell d’Andrade, az EDP energiavállalat vezérigazgatója.

Korábban arról számoltak be, hogy Európában a télre tárolt gáz mennyisége meghaladta a régió igényét. A gáztöbblet kialakulásának oka a meleg időjárás és az LNG-készletek aktív növekedése volt.

Véleményünk:

A mi meglátásunk szerint a gáz-többlet nem az igényeket haladja meg, hanem a kapacitásokat;

Sem betárolni, sem pedig az LNG-t visszaalakítani nem tudja ma az érkező mennyiségben Európa. Ez még nem jelenti azt, hogy a tél nem lesz necces, de az jó hír, hogy van esély az árak további csökkenésére.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a 85 eurós ár még mindig a kétszerese az egy évvel ezelőttinek, és majdnem hatszorosa a két évvel ezelőttinek… Márpedig az ár sem mindegy – mint tudjuk.

Ajánlott Cikkek