Épített örökség Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Gömörszőlős, az elnéptelenedő Paradicsom

„A szelíd dombokkal övezett települést mindössze százharmincan lakják. Az itt élő emberek hagyományokhoz való hűsége meglepi az idegent. A környék bővelkedik értékekben: Kelemér őrzi Tompa Mihály költői munkásságának emlékeit és itt található a Mohos tavak Európa-hírű tőzegmoha lápja is” – írja Kerékgyártó Mihály a Szabad Föld 1986-os 27. számában.

Borítóképen: Gömörszőlős a térképen – Magyarország Katonai Felmérése (1941)

Eltelt „pár” év, és ma már mindössze 79 lakost számlál az a település, ami a mi óriási szerencsénkre mindig is ragaszkodott hagyományaihoz. Ma úgy látja az ideérkező látogató, hogy az idő megállt…

Márpedig – ahogy az a bevezetőben is olvasható – érdemes meglátogatni ezt a térséget, ugyanis például Aggtelek is csak 15 kilométerre van!

Manapság nem a legfelkapottabb turista célpont Gömörszőlős, de mindenkinek ajánljuk, aki a kies tájon – például az Országos Kéktúra vonalán – kíván egy jókorát harapni a természetből, na meg a hagyományok és a kultúra sem hagyják hidegen!

A természeti szépség, a jobbára érintetlen – vagy annak tűnő – táj magával ragadó, ugyanakkor a kultúra is jelen van, nem is akárki személyében! Hogy a gömörszőlősi festett kazettás mennyezetű református templomot már ne is említsük…

És van itt olyan természeti képződmény is, ami igencsak ritkaságszámba megy, ami nem csak a látványra igaz, hanem itt olyan flóra és fauna alakult ki, mint nagyon kevés más helyen, vagy akár a Földön sehol máshol!

Ajánlott Cikkek