Hírek

Gondolta volna , hogy a poroltó is magyar találmány?

A tûzeseteknél, különösen a raktári tüzeknél gyakran elõfordult, hogy az oltóvíz okozta kár nagyobb volt, mint a tûz okozta kár. Valószínûleg kevéssé közismert, hogy a tûzkárok mérsékléséhez vezetõ, és ma is széles körben alkalmazott ún. szárazoltó eljárás – amelynél az oltóanyag víz helyett por vagy hab – és az eljárásnál használt berendezések feltalálója egy magyar tûzoltó tiszt, Szilvay Kornél volt.

Szilvay hamar felismerte a nagy mennyiségû oltóvíz alkalmazásának hátrányát a belsõ tüzek oltásánál, ami esetenként nagy értékû anyagi javak teljes pusztulásához vezetett. 1923-ban jelentette be a szárazoltó eljárással kapcsolatos elsõ találmányát, egy semleges gázzal oltó gépet. A fõvárosi tûzoltóság vonuló jármûvein 2-2 db poroltót rendszeresített, amelyeket sikeresen alkalmaztak kisebb tüzek oltására. A poroltók használatának elõnyeit a vagyonmegóvás tekintetében jól mutatta a Nemzeti Kaszinó gobelintermében 1925-ben támadt tûzeset, amelyet Szilvay kizárólag poroltókkal küzdetett le, és az értékes perzsaszõnyegek, gobelinek csupán kisebb és javítható károsodást szenvedtek. Ez a tûzeset inspirálta egy nagyteljesítményû szárazoltó gép rendszerbe állítását Budapesten 1928-ban, amit a Mávag Mozdony- és Gépgyár gyártott le. A kapacitást hamarosan négy gépre növelték, amelyeket összesen 95 alkalommal vetettek be eredményesen. A párizsi tûzoltóság nemzetközi kiállításán, 1929-ben a Mávag egy korszerûsített poroltóval vett részt. A berendezés sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a helyiek mellett az amerikai és a kanadai tûzoltóság is érdeklõdött utána.

Mint feltaláló, Szilvay Kornél 39 találmányára kapott szabadalmi oltalmat. Az első szabadalma 1914-ben egy villamos hálózatról működtethető gépjármű indítókészülék volt, amelyet a fővárosi önkéntes tűzoltóság által rendszerbe állított Magirus gyártmányú gépjárműfecskendőnél alkalmaztak. Tűzoltói pályafutása során több ezer oltást vezetett, amelyek közül kiemelkedik a budapesti Szent István-bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása 1947-ben.

Szilvay Kornél legismertebb találmánya a róla elnevezett szárazoltógép, amely a zárt tüzeket az égés folyamatát megakasztó anyagok (oltógáz, porok stb.) felhasználásával oltja, és ezzel a tűzoltásnál fellépő vízkárokat elkerüli. A szabadalmi bejelentést 1928-ban nyújtotta be. Találmánya szerint az oltóanyag a korábbiakkal ellentétben víz helyett por vagy hab is lehetett. Eljárása világszerte elterjedt.

Ajánlott Cikkek