Magyarság Nagyjaink Történelem

Gróf Aponyi Albert üzenete az amerikaiakhoz – videó

Aponyi Albert üzenete az amerikaiakhoz. Egy kiváló youtube csatorna vette a fáradságot és lefordította a magyar politikus beszédét amit az amerikai néphez intézett 1929 ben. A videóhoz a feltöltő magyar és angol nyelvű feliratott is készített amit a többi youtube videóhoz hasonlóan a beállításokban lehet váltani—–jobb alső sarok fogaskerék ikon. A csatorna leírásából idézünk :

“Ami azt illeti, a civilizációnak azon a szintjén vagyunk, mint bármely nyugati, európai ország.” Gróf Apponyi Albert (1846–1933) rendkívül befolyásos konzervatív államférfi, magyar főnemes volt, az Országgyűlésben Jászberény képviselője 1872-től 1933-ig. Szónoki képességei már legelső felszólalása alkalmával a szenzáció erejével hatottak. Nevéhez köthető az 1907:27. törvénycikk, a ‘Lex Apponyi’, amely a magyar nemzeti identitást kívánta erősíteni, valamint kötelezővé tette a magyar nyelv oktatását minden magyarországi iskolában, azonban hatása a sok helyen a szándékkal ellentétes volt: a magyarországi nemzetiségek az erőszakos magyarosítás jeleként értelmezték. Külföldön Magyarország reprezentatív államférfiának és a világ egyik legnagyobb szónokának tartották, aki anyanyelvén kívül angolul, franciául, olaszul és németül is ékesszólóan szónokol. Az 1920-as párizsi békekonferencián ő vezette a magyar küldöttséget. Az amerikai és brit média ‘The Grand Old Man of Central Europe’ néven emlegette. Jelen interjúban, melyet valószínűleg egy amerikai stáb készített, amerikai nézőinek üzenve rövid monológot ad elő Magyarország helyzetéről.”

Aponyi gróf vezette a delegációt Trianonban ahol nemzetünket keresztre feszítették. Igen felkészült és hazafias politikus volt . Több nyelven beszélt és Trianonban is több nyelven mondta el elhíresült beszédét ami Magyarország védelmét lett volna hivatva ellátni. Sajnos hiába mert addigra a döntést már meghozták azok akik fel akarták darabolni a történelmi Magyarországot.

A GeneralForgeron itt található, hiánypótló és hazafias munkát végzett, Köszönjük!

Ajánlott Cikkek