Magyarság Történelem

Gurul a bőrönd! 80 éve gurítunk, máshol alig 50 adatott…

Definíció: a bőrönd egy olyan szögletes alakú merev poggyász, amelynek sarkai sarkai leggyakrabban kerekítettek úgy, hogy ne sérüljön. Falai többé-kevésbé merevek, műanyagból, bőrből vagy bevonattal ellátott szövetből készülnek, amelyet keret tart. A bőröndök valamikor fából készültek, a bőr két hevederrel volt ellátva, erős karton, vulkanizált szál, alumínium. Ma már csak a luxus bőrmunkások vagy a csomagtartó gyártók bőröndjei vannak bőrből.

Borítóképen: Gurulós csodák

Nos, eddig a definíció, mi pedig azt mondjuk, hogy a bőröndöt mindenki ismeri, ha máskor nem, úgy hosszabb utazások alkalmával jobbára mindenki használja is ezeket. De miért írtuk le mindezt? Mert a definíció így folytatódik:

„A felső fogantyúval a könnyű szállítás érdekében a bőröndöt elsősorban ruhák és egyéb személyes tárgyak tárolására használják. A bőründ kinyitható, mint egy kagyló, zárralis ellátják őket. A legtöbb modern bőrönd 1972 óta van felszerelve görgőkkel és egy „szánnak” nevezett visszahúzható fogantyúval, amely megkönnyíti a mozgást sík felületeken, például a repülőtér padlóján.”

Szóval 1972… Mit ne mondjunk, elég hosszú időnek kellett eltelnie, amíg végül egy nagy tételben gyártó vállalathoz elért ez a magyar újítás!

Igen, pontosan 31 év kellett a világnak ahhoz, hogy egy magyar feltaláló művét hasznosítsa. Ugyanis az 1941. április 16.-án megjelent számában így írnak, képet is mellékelve a hírhez:

„Feltalálták a guruló bőröndöt. Egy ügyes magyar feltaláló feltalálta a kerekeken guruló bőröndöt. A találmány az utazóbőrönd cégbe szerelt négy kerékből áll. Ezeken a kerekeken úgy tolhatjuk a bőröndöt, mintha gyerekkocsit tolnánk magunk előtt, úgyhogy az utazás legnagyobb gondja, a súlyos bőröndök cipelése, ezzel a találmánnyal nagyrészt elkerülhető.”

Gurulós bőrönd 1941-ből, Magyarországról

Nos, ez is magyar találmány tehát, még ha sajnos a feltaláló nevét nem is örökítette meg az akkori sajtó, így személye az ismeretlenség homályába vész…

Ajánlott Cikkek