Magyarság Történelem Történelem Videók

Gyerekek millióinak kedvence: Ki ne ismerné a TV Macit?

Várjunk csak! Melyiket? Ugyanis a gyermekek – és a végre pihenni vágyó szüleik! – körében igen népszerű figura többször is megújult! Mi több, volt olyan megújulás, ami nem aratott sikert a tévénézők körében, így lekerült a műsorról. Ez utóbbi eset is azt mutatja, hogy a TV Maci „intézménye” össznépi ügy, nem is lehet más!

Borítóképen: Maci máris alszik…

A TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n, és az Esti mese szignálfilmje volt. Október 23-án van a TV Maci hivatalos születésnapja, ami nem az első tévés szereplése, hanem Bálint Ágnes születésnapja, aki az Esti mese szignálfilmjének eredeti forgatókönyvét írta, valamint a maci karakterét is ő találta ki. A bábfigurát Szabó László iparművész készítette.

Az 1960-as és 70-es évek TV Maciját Lengyel Zsolt terve alapján Köber Tibor alkotta meg. 1963. április 15-én a rádióújságban ezt olvashatták a nézők: „Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az esti mesét!”

„Szép álmokat, gyerekek!” – ezzel a címmel kezdődött a műsor, amiben először jelent meg a képernyőn a Maci. Ekkor még fekete-fehér volt, de már szépen megmosta a fogát, és leült a tévé elé, majd a mese után ment aludni. 1970-ben Bálint Ágnes Jó éjszakát, Maci! címmel könyvet írt.

Az Ős-TV Maci

1981-ben már nagyon időszerű volt, hogy a TV Macit és környezetét modernizálják. Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor látott hozzá Maci megújításához. A játékát, Valérkát is lecserélte egy Csutkababára. Macinak sikerült új ruhatárat beszereznie, és a bútorait is megújította. Sőt a kor divatjának megfelelően gitározni is megtanult. Bálint Ágnes a Maciról új könyvet is írt, Én vagyok a Tévé-Maci címmel. Maci lakását Kende Márta és munkatársai készítették.

A megújult TV Maci

Koch Aurél TV Macijának 1983-ban lejárt az ideje. Rudi Zoltán kijelentette: meg kell reformálni a gyerekek kedvencét. Az MTV elnöke utasítást adott a bábfigura „újragondolására”.

„Határozottan ragaszkodnék a Tévémacihoz! Együtt repültünk a súlytalanságban. A szívemhez nőtt ez a figura, és szerintem sokan így vagyunk ezzel az országban” – vélekedett Farkas Bertalan. Endrei Judit viszont csak apró módosításokat végzett volna rajta.

A megújított TV Macit Foky Ottó készítette a Pannónia Filmstúdióban, 1982-ben kockázós bábfilmtechnikával. Csutkababát lecserélte Paprika Jancsi figurájára.

1998-ban az MTV levette a műsorról a Foky Ottó-féle 1982-es TV Macit, mert elavultnak tartotta az akkori programigazgató. A felháborodás akkora lett, hogy fél év múlva visszakerült az m2-re.

TV Maci rendrakásos főcím
TV Maci Legó dobozos főcím

2012. április 15-én ismét menesztették a Foky Ottó-féle TV Macit, és helyette új változat készült. Az újratervezett TV Maci már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé, hanem testvérével, és a kor szelleméhez igazodva számítógépezik is. Ez az új változat azonban nem aratott sikert sem a tévénézők, sem az internethasználók körében, ezért négy hónap után levették a képernyőről, és újra elfoglalta a korábbi helyét Foky Ottó figurája.

A 2012-es „megbukott” TV Maci

Készültek mindenféle különleges alkalmakra is egyes részek, ünnepekre, évszakokra, de a lényeg mindig marad; a TV Maci.

TV Maci összeállítás

És persze nem egy paródia is született. Mi itt most egy elég szélsőséges verziót mutatunk meg:

Punk TV Maci

Ajánlott Cikkek