Mások írták Vélemény

Gyógyít, vagy pénzt keres?

Érdekes adatok láttak napvilágot a gyógyszergyárakról. Normális esetben a cím kijelentés lenne, valamint nem „vagy”, hanem „és” kapcsolat lenne, de úgy tűnik, fontosabb a profit, mint a betegségek legyőzése. Ezzel együtt elmondható, hogy a várható átlagéletkor szinte mindenütt emelkedik, amiben nagy szerepe van a gyógyszereknek, ugyanakkor látni kell, hogy lassul a fejlesztések tempója, miközben új és újabb betegségek jelennek meg…

Borítóképen: Ernst Leitz Wetzlar sztereó mikroszkóp 4 objektívvel (forrás: Wikimedia Commons, szerző: Raimond Spekking, licenc: CC BY-SA 4.0)

„A Pfizer például 139 milliárd dollárt költött részvény-visszavásárlásra és osztalékra az elmúlt évtizedben – és csak 82 milliárd dollárt kutatásra.” írja a napi.hu. Ez a statisztika az elmúlt tíz évre vonatkozik, mindennél jobban leírja a helyzetet, ugyanakkor, ha belemegyünk a részletekbe, akkor még rosszabb képet kapunk.

A fejlesztésekre elköltött pénzek nagy része ugyanis nem valóban új gyógyszerek fejlesztésére megy el, hanem arra költik, hogy az eredetileg 20 éves védettséget meghosszabbítsák. A gyártólat védő szabály szerint ugyanis, ha egy gyógyszercég kifejleszt egy alapvetően új gyógyszert, akkor a gyártás tekintetében megilleti a kizárólagosság joga 20 évig. Ezt a jogot persze értékesítheti, de az egy más kérdés.

Ugyanakkor ma az a tendencia, hogy új névvel, némileg módosított összetétellel – amiben nem csak a vivő anyagok és egyéb segédanyagok hatóanyag molekula megváltoztatása is benne van, ami drágává teszi a fejlesztést, de még mindig olcsóbb, mint egy valóban új gyógyszer kifejlesztése! – törzskönyveztetik az addig is gyártott gyógyszert, és ekkor persze újra indul a 20 éves periódus.

Tehát kisebb befektetéssel nagyobb hasznot ér el a gyógyszergyártó. Érthető magatartás – gazdasági szempontból… De mi van a betegekkel?

Nos, velük az van, hogy egy azonos hatású gyógyszert kap, de a kizárólagosság meghosszabbítása miatt nem tudnak belépni (helyesebben kevésbé tudnak belépni) azok a gyártók, akik egyébként a védettség lejárta után olcsóbban állítják elő a gyógyszert, így marad drága a gyógyszer… De ez még „csak” a kisebbik baj.

„A kutatások azt mutatják, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által jóváhagyott szabadalmak 78 százaléka már forgalomban lévő gyógyszerek valamilyen felújított változata, míg a növekedési piacnak nem tekinthető betegségterületeket figyelmen kívül hagyják a gyógyszerkutatók.” idézi a napi.hu Mariana Mazzucatot, University College London professzorát a Washington Postban megjelent írásából.

A növekedési piacnak nem tekinthető betegségterületek azok a betegségek, amelyek ritkák, vagy olyan társadalmi rétegek, vagy földrajzi régiókban lépnek fel, amelyek és ahol alacsony a fizetőképes kereslet.

Mi a tanulság ebből? Az, hogy a gyógyszeripart ugyanúgy csak a pénz mozgatja, mint bármi mást, ugyanakkor ennek a szektornak – elvileg… – sokkal nagyobb társadalmi felelősségvállalást kellene tennie, mint sok más iparágnak. Ez azonban nem történik meg…

Pedig a COVID-ra adott meglepően gyors válasz bebizonyította, hogy jelentős a fejlődés a gyógyszeripar területén, hiszen rövid idő alatt sikerült előállítani oltóanyagokat.

Ajánlott Cikkek