Magyarság Nagyjaink Történelem

„Győrben felismerték az eltűnt Rejtő Reich Jenőt”

Rejtő Jenő a magyar ponyvaregények koronázatlan királya nem volt az unalmas élet híve, állítólag potyautasként láthatta Afrika partjait is egy teherhajóról, de nem tudott partra szállni a kontinensen, melyről pedig olyan átéléssel tudott írni, mintha hosszú éveket töltött volna ott…

Borítóképen: Balról Rejtő Jenő, középen Honthy Hanna, jobbról Sándor Jenő az “Aki mer, az nyer” jubileumi, 50. előadásán

Azt is rebesgetik, hogy Rejtő laponként adta el műveit, mert hát az ő bohém életéhez mindig pénzre volt szükség – és hát abból sohasem volt elég!

Azt nem tudjuk, hogy tréfa, vagy esetleg egy korabeli reklámfogás volt részéről az az eset, amikor hirtelen eltűnt a Budapesti éjszakában, de – ismerve életrajzát – egyik eshetőséget sem zárhatjuk ki. Az is könnyen megeshet, hogy egyszerűen fogadásból tűnt el barátai szeme elől, és a nyilvánosság elől…

Az eset 1931. februárjában történt, ami bizony jelentőséggel bír, ugyanis nyilván nem volt túl meleg, de a ponyvaszerző mégis kabát nélkül volt, mikor barátai szem elől tévesztették a Dunaparton… Nézzük, hogyan ír az esetről a Magyarország február 26.-i száma!

Beszámoltunk a Magyarországban arról, hogy Reich Lipót, volt vállalati igazgató fia, Rejtő Reich Jenő egy báli éjszaka után nyomtalanul eltűnt. A fiatalember a Vigadóban volt bálon, majd társaságával egy dunaparti étterembe ment.

Éjfél tájban a 26 éves fiatalember hirtelen felugrott azasztaltól és kabát kalap nélkül kirohant a helyiségből.

A körözési fénykép

Barátai utána siettek s látták, amint a Dunához vezető lépcsőkön lerohant és aztán eltűnt. Azt hitték, hogy a Dunába ugrott, kutatták is a vizet, de nem sikerült a fiatalember nyomára akadni.

Az eltűnt fiatalember családjának kérésére közöltük a Magyarországban Rejtő Reich Jenő fényképét, is, hátha annak alapján az esetleg valamerre kóborló fiatalembert sikerül felismerni. A fénykép közlésének meg is lett az eredménye, mert ma délelőtt győri tudósítónktól azt a telefonértesítést kaptuk, hogy az egyik kávéházban megtalálták Rejtő Reich Jenőt.

A budapesti főkapitányságtól a győri rendőrség is értesítést kapott az eltűnésről. A rendőrség két detektívje, Csitkovicsés Horvátaz egész városban és a környékén kutattak az eltűnt fiatalember után (ma reggel az egyik győri szálloda kávéházában egy reggeliző fiatalon).

Közben a Magyarországban közölt fénykép alapján felismerték Rejtő Reich Jenőt. Igazolásra szólították fel, mire a fiatalember a következőket, mondotta:

– Rejtő Reich Jenő vagyok, már éppen jelentkezni akartam a rendőrségen. Mulatozó társasággal jöttem Győrbe, itt azonban elváltam tőlük, mert fáradt voltam.

A detektívek Rejtő Reich Jenőt előállították a győri rendőrségre, ahol megkezdték a kihallgatását…

Ajánlott Cikkek