Hírek

Gyorshírek a szomszédban zajló háborúból – Március 13. délelőtt

borítókép : penzcentrum.hu

Az orosz partnerekkel együttműködő, a Nyugat Moszkva elleni szankciói miatt megszenvedett román cégek az úgynevezett technikai munkanélküliségi eljárást vehetik igénybe . Ilyen eljárást irányoz elő egy törvénytervezet, amelynek kidolgozása a jövő héten fejeződnek be Romániában – mondta Marius Budei munkaügyi miniszter.

A romániai technikai munkanélküliség a kormány kényszerintézkedései miatti munkahelyek elvesztésére utal, mint például az éttermek ideiglenes bezárása a koronavírus-járvány idején. Azok a személyek, akiknek munkaszerződését felfüggesztették, technikai jellegű munkanélküliségben vannak, és fizetésük egy részét megkapják. Azok a cégek, amelyek megpróbálják megtartani munkahelyeiket, adókedvezményeket kapnak.

Az Aeroflot különjáratokat szervez Srí Lankáról és Egyiptomból az orosz turisták visszatérésére március 14-én és 15-én.

Február 24. óta több mint 81 ezer ukrán menekültet regisztráltak Csehországban. A regisztrált személyek különféle típusú szociális támogatásban részesülnek.

Február 24. óta meredeken megnövekedett a különleges vízumok kiadása a köztársaságban, amelyek lehetővé teszik a külföldiek számára a rendőrségnél történő regisztrációt és a menekültstátusz megszerzését. Február vége óta Ukrajnában több mint 142 500 lakos kapott ilyen vízumot, köztük az országban élő harmadik országbeli állampolgárok, akik külföldön kénytelenek menedékjogot kérni.

Észak-Olaszországban felborult egy több mint 20 ukrán állampolgárt szállító busz , egy nő meghalt.

Irina Verescsuk Ukrajna miniszterelnök-helyettese közölte , hogy az ország hatóságai a kijevi és luhanszki régió kilenc településéről kívánnak civileket evakuálni humanitárius folyosók mentén, a március 12-én indult humanitárius konvoj most Mariupol irányába halad.

Kijev irányában a kiürítést Borodjanka városából Zsitomir városába, Szvetilnya faluból Brovary városába, Peremoga faluból Kijevbe, Bolshaya Dymerka faluból Brovaryba tervezik végrehajtani. .

A luganszki régióban a hatóságok a forgalmat Kremennaja városából Liman városába, Rubizsne, Popasznaja és Scsasztja városokból Szlavjanszk városába, Gornoje községből pedig Szlavjanszkba kívánják megszervezni.

Alekszandr Basztrykin, az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának elnöke utasította, hogy  indítsanak büntetőeljárást a DPR-ben található Volnovakha kórházában, ahol legalább hat ember meghalt.

Az Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet létrehozása egy harmadik világháború kitöréséhez vezethet – mondta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Azt is megjegyezte, hogy “a szankciók nem állíthatják meg egyik napról a másikra a háborút, de meggyengíthetik az orosz gazdaságot, és sokba kerülhetnek Oroszországnak”. 

Az orosz katonák több mint 40 tonna humanitárius segélyt szállítottak ki a kijevi régió Borodjanszkij kerületének lakóinak. A segítségnyújtás élelmiszereket tartalmaz: gabonafélék, hús- és halkonzervek, édességek és pékáruk, édességek és édességek, palackozott ivóvíz.

A Gazprom továbbra is rendszeresen szállít orosz gázt Ukrajna területén keresztül tranzitként Európába.

A DPR Népi Milícia Osztályának helyettes vezetője, Eduard Basurin elmondta, hogy ukrán nacionalisták egy csoportja legfeljebb 50 fős létszámmal hagyta el Mariupolt, mielőtt azt teljesen körülvették a Donyecki Népköztársaság erői, és Novomlynovka faluba telepítették át. Zaporozhye régió. Ott ukrán fegyveresek civileket ejtettek túszul, és elkobozták mobiltelefonjaikat.

Basurin azt is elmondta, hogy a nap folyamán összesen 63 embert – köztük 15 gyereket – evakuáltak Mariupolból.

Az LPR közölte , hogy az ukrán nacionalisták megakadályozzák a lakosok evakuálását a városokból.

A Donbászból érkező menekültek több mint 90%-a már kapott anyagi segítséget a rosztovi régióban. Jelenleg 5845 embert szállásolnak el a régió 94 átmeneti szállásán. A rosztovi régióból mindvégig 13 933 embert küldtek más régiókba. Összesen egy nap alatt mintegy hétezer Donyecki és Luganszki Népköztársaságbeli lakos lépte át az orosz határt a rosztovi régióban.

Az Orosz Föderáció fegyveres erői szabadon engedtek mintegy 300 állampolgárt és szerzetest, akiket az “Aidar” nemzeti zászlóalj fegyveresei tartottak túszként a Nikolo-Vasziljevszkij ortodox kolostorban, Nikolszkoje faluban.

Kínába érkezett egy különleges repülőgép Ukrajnából evakuált kínai állampolgárokkal. Kína eddig összesen 12 speciális repülőgépet szervezett állampolgárai evakuálására.

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma arról számolt be, hogy a háború során az orosz fegyveres erők Ukrajna katonai infrastruktúrájának 3687 objektumát semmisítették meg

Igor Konasenkov vezérőrnagy szerint az ukrán légierő egy Szu-24-es repülőgépét és két drónt is lelőtt az orosz légierő légi- és légvédelem.

Az orosz szükséghelyzeti minisztérium két nap alatt több mint 330 tonna humanitárius segélyt juttatott el Donbass és Ukrajna lakosainak .

Az ukrán fegyveres erők egységei egy nap 20 alkalommal nyitottak tüzet a DPR területére, összesen 252 lövedéket lőttek ki. Erről vasárnap számoltak be a DPR képviseletén a Tűzszünet Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központjában (JCCC).

„Az elmúlt nap során a küldetés 20 tényről számolt be, amikor az ukrán fegyveres erők követtek el” – áll a szövegben. A misszió hozzátette, hogy a támadásokat több kilövő rakétarendszerrel, 122 milliméteres tüzérséggel és aknavetőkkel hajtották végre. Összesen 252 lövést adtak le. A nap folyamán hat civil megsérült, 40 ház és hét civil infrastruktúra sérült meg.

Dokucsajevszkben az ukrán biztonsági erők lövedéke érte a tűzoltóállomást. A rendkívüli helyzetek minisztériumának egy alkalmazottja meghalt, kilencen megsérültek.

Az ukrán fegyveres erők folytatják a DPR ágyúzását, ami miatt a Jasinovataya-Gorlovka autópályát lezárták vasárnap. Erről a Donyecki Hírügynökség számolt be  Jaszinovataja város polgármesterére, Dmitrij Sevcsenkora hivatkozva. “A Jaszinovataja-Gorlovka autópálya ágyúzása miatt a forgalom le van zárva. Kérjük, hogy maradjanak nyugodtak, és átmenetileg halasszák el az utazásokat” – idézi az ügynökség Dmitrij Sevcsenko Jaszinovataja lakosaihoz intézett felhívását. Dmitrij Sevcsenko azt is elmondta, hogy Jasinovatajában az ágyúzások következtében a Mashinostroiteley, Hmelnitsky és Molodezhnaya utcái mentén lakóházak és magánházak rongálódtak meg. 2700 előfizető maradt áram nélkül, és a hővezeték is megszakadt.

Az orosz védelmi minisztérium felvételeket mutatott be az Ukrán Fegyveres Erők kijevi térségében található terepi parancsnoki állomásának megsemmisítéséről a krasznopoli irányított, nagy pontosságú lövedék segítségével.

Az Ukrán Fegyveres Erők álcázott parancsnoki állomásának megsemmisítése a kijevi régióban nagy pontosságú lőszerrel z Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának sajtószolgálata/TASS

Több mint 140 különböző ország – köztük az Egyesült Államok, India, Vietnam és Bulgária – állampolgárát vitték busszal a krími Armjanszkba Ukrajna Herszon régiójából – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium .

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) naponta háromszor lőttek a Luganszki Népköztársaság településeire – jelentette a Tűzszünet Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központ (JCCC) LPR irodája. “Ukrajna fegyveres alakulatainak oldaláról három lövést rögzítettek a köztársaság három településén” – közölte a képviselet Telegram csatornája.Elmondása szerint Irmina városában az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében egy lakóépület megsemmisült, három ház, egy melléképület, egy középiskola épülete és egy közepes nyomású gázvezeték megrongálódott. Ennek eredményeként 15 előfizető maradt gázszolgáltatás nélkül.

Fumio Kishida japán miniszterelnök a kormányzó Liberális Demokrata Párt kongresszusán tartott vasárnapi beszédében az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformját szorgalmazta az Ukrajna területén végrehajtott orosz katonai hadművelettel kapcsolatban – jelentette a  Kyodo hírügynökség . A japán kormányfő által említett reformok lényegéről nem adnak tájékoztatást.

A bolíviai migrációs szolgálat elbocsátott négy alkalmazottat, köztük a regionális iroda vezetőjét, miután két ukrajnai menekülttől megtagadták a belépést a dél-amerikai köztársaságba. Ezt szombaton jelentette be a szolgálat igazgatója, Catherine Calderon. “Ami két ukrán állampolgárral történt, az egy személyes döntés eredménye, amely a Viru Viru Nemzetközi Repülőtér migrációs ellenőreinek szabálytalanságán alapult” – mondta a migrációs szolgálat Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón. Calderon tájékoztatása szerint az elbocsátott dolgozókkal szemben jogi lépéseket fognak tenni a kötelességük teljesítésének elmulasztása miatt. Azt is elmondta, hogy a két menekült beutazhat az országba, és vasárnap érkeznek meg.

A Japán Légi Önvédelmi Erők szállítórepülőgépe eljuttatta az első adag humanitárius segélyt Ukrajna lakosságához Lengyelország területére. Erről vasárnap számolt be a Kyodo ügynökség. Elmondása szerint egy másik szállítórepülőgép a második tétellel március 10-én hagyta el Japánt.

Izrael az orosz-ukrán tárgyalások közvetítőjévé válhat, ha látja azok sikeres lebonyolításának lehetőségét. Erről a The Jerusalem Post számolt   be szombaton diplomáciai forrásra hivatkozva. “Meg kell értenünk, hogy valóban hasznosak lehetünk-e. Ha lehetséges az áttörés, mindent megteszünk [a megszervezésükért]” – idézi a kiadvány.

A brit kormány havi 350 fontot (456 dollárt) fizet az Ukrajnából érkező menekülteket befogadó helyi lakosoknak, szervezeteknek és közösségeknek – áll a brit kabinet honlapján közzétett közleményben. Hangsúlyozzák, hogy a menekültek befogadásának új rendszere értelmében Ukrajna minden állampolgárának lehetősége lesz belépni az országba, nem csak azoknak, akiknek rokonai már az Egyesült Királyságban élnek. Az úgynevezett szponzorok – magánszemélyek, jótékonysági szervezetek és közösségek – közvetlenül kínálhatnak majd menedéket az ukránoknak, vagy fizethetnek külön lakhatásért.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állítja, hogy szombaton az ország számos településéről minden egyeztetett humanitárius folyosó működött, a nap folyamán 12 729 embert evakuáltak rajtuk.”Minden humanitárius folyosó, amelyről megállapodtak, működött. Ma 12 729 embert evakuáltak, a Mariupolba szánt humanitárius rakományt holnap délután szállítják” –  áll az  elnöki hivatal Telegram csatornáján közzétett felhívásában.

Az orosz-ukrán tárgyalások felei a főbb kérdések megvitatása után a negyedik forduló kezdete előtt a jogi formalizáláson dolgoznak. Ezt Mihail Podolják ukrán elnök hivatalvezetőjének tanácsadója jelentette be a Kommerszant című lapnak adott interjújában “Amint kidolgozzák a kölcsönös jogi formákat, kijelölnek egy találkozót – a tárgyalások negyedik fordulóját. Lehet, hogy holnap, holnapután. Valószínűleg nem kell tovább menni, csak beszélni. Megbeszéltük az összes kérdést, most megpróbáljuk ezeket a kérdéseket jogi formátumokba csomagolni” – mondta Podolyak az újságnak.

források : ukrán és orosz média

Ajánlott Cikkek