Hírek

Ha a németek nem adnak használtat, gyártsanak újat!

Igen, a Bild am Sonntag arról számolt be, hogy – miután kútba esett 100 darab Marder típusú harcjármű leszállítása NATO-kötelezettségek miatt – 35 Marder gyalogsági harcjárművet kíván vásárolni a német Rheinmetall védelmi konszerntől. Ezeket a gépeket még idén le kellene szállítani.

Borítóképen: Marder 1A3 egy dinamikus fegyverbemutatón (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Sonaz, licenc: CC BY-SA 2.0 DE) A kép illusztráció

Kétségtelen tény, hogy jó üzlet a fegyvergyártás, és a német konszern pedig ebből él, de azt még nem tudni, hogy végül mi lesz a szerződésből. A lap forrás megjelölése nélkül számolt be erről a lehetséges üzletről, így nem tudjuk, mennyire lehet komolyan venni az információt.

A Rheinmetall egyébként Magyarországon is jelen van, méghozzá elég komoly befektetéssel a 4iG-val – többek között – páncélozott harcjárműveket is gyártanak majd, de az egy másik, sokkal modernebb típus, így nem valószínű, hogy az ukránok kezdeményezte szerződés alapján ezeket hazánkban gyártanák le.

A január végi cikk megjelenése óta nyélbe ütötték az üzletet, a magyar-német vegyesvállalat, melyet erre a projektre hoztak létre, már működik, a gyártócsarnok el is készült, így rövidesen indulhat a termelés. De vissza az eredeti témához!

Nem tudni, hogy Scholz magatartása – nevezetesen, hogy egyes források szerint ő tartja vissza a 100 darab tank leszállítását – csupán óvatosság, vagy még mindig nem felejtette el Putyinnak, hogy tett neki – akarva, vagy akaratlanul? – egy szívességet még február közepén, amikor a Scholz-cel folytatott tárgyalások után került sor az orosz csapatok visszavonásának bejelentésére.

Azóta persze nagyot fordult a világ, de Scholz úgy tűnik, nem akar a Zöldekkel együtt, azok nyomásának engedve, belemenetelni egy olyan helyzetbe, hogy totálisan leálljon a német ipar…

Ajánlott Cikkek