Vélemény Vélemény-cikkeink

Ha a WHO mondja, elhiszik?

Nem egyszer előfordult, hogy azok az országok, melyek vezetői kritizálták az európai oltás „sebességét”, szégyenpadra kerültek, most viszont a WHO is nyíltan kritizálta azt a tempót, amit a közös beszerzéssel Európa teljesít. (Kicsit sem) kedves Európai Bizottság, (kicsit sem) kedves Ursula, elhiszi végre, hogy súlyosan hibázott?

Címlapon: Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európáért felelős igazgatója

„Elfogadhatatlanul lassú” az oltások kiosztása az Európai Unióban, mondta Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európáért felelős igazgatója. De nem csak egy kijelentést tett, mondanivalóját azzal erősítette meg, hogy elmondta: Európában minden korosztályban növekszik a fertőzöttek száma, kivéve a 80 év felettieket, akiknél az oltottság már jobbára elérte a teljes lakosság esetében is elérni kívánt szintet.

Ez pedig azt mutatja, hogy a vakcinák lassú gyártása, engedélyezése, szállítása és beadása védtelenül hagyja a fiatalokat. Figyelem! Nem arról van szó, hogy az idősebb generáció helyett kellene a fiatalokat oltani, hanem arról, hogy fel kell gyorsítani a folyamatot, mert az a késlekedés, amit most tapasztalunk, bizony emberi életek ezrébe került már így is! Arról nem is beszélve, hogy minél nagyobb közösségekben, minél több átadás történik, annál nagyobb a valószínűsége, hogy újabb mutációk jelentkeznek…

Ez mind az Európai Bizottság lelkén szárad, ugyanis nem volt képes elérni azt, hogy az oltóanyag—gyártók teljesítsék szerződésben vállalt kötelezettségeiket, sőt kezdetben – hibájukat titkolva – még a gyártók mellett álltak abban a vitában, ami vakcina-szállítások kapcsán kialakult! Persze közben azért mindenféle elterelő „hadműveletekre” azért sikerült sort keríteni, valahogy sikerült bedobni egy-két gumicsontot a köztudatba, hogy eltereljék a figyelmet…

Ma az oltásnál nincsen fontosabb, de azért arra még visszatérünk, hogy a Bizottság egész Európát az „LMBTQ-szabadság zónájának” minősítette! Már csak azért is, mert ebben a helyzetben a lépés hiteltelensége bőven túlszárnyalja Münchhausen báró történeti hűségről alkotott elképzeléseit is… Az EB semmi mást nem akart ezzel, csak egy össznépi vitára alkalmas témát bedobni, és ez a lehető legnagyobb tiszteletlenség az LMBTQ közösséggel szemben!

De maradjunk egy kicsit még a vakcina-beszerzésnél! Az Independent így ír erről:

„Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke annyit már elismert, hogy „alábecsülték a vakcinák tömegtermelésével járó nehézségeket”, Leyen számos kritikusa szerint azonban ennél bőven többről van szó, egyszerűen nem bástyázták körül megfelelően az EU igényeit és jogait a nagy vakcinagyártókkal kötött szerződésekben, bizonyos gyártóknak pedig nemhogy megkönnyítették volna, de meg is nehezítették a piacra lépést az EU-ban.”

Igen, van itt egy nagyon komoly probléma; a keleti vakcinákra kiáltott mindenféle gyalázkodás tette ezeknek az alkalmazását politikai üggyé, nem pedig azok az országok (Kína és Oroszország), akik felkínálták az általuk gyártott oltóanyagot. De nem csak az ő esetükben mennek nehezen az engedélyezések, más gyártók esetében is van rá példa, ami azt a gyanút is felveti, hogy mintha az eddig engedéllyel bíró gyógyszergyártók érdekeit védené az Európai Bizottság.

Forrás: ourworldindata.org

Ne feledjük; az EU teljes lakosságára vetítve az oltások aránya 12,71%, míg Szerbiában ez az arány 21,3, Magyarországon pedig 22.3%! Miért éppen ezt a két országot vetettük össze az Unió egészével (amiben a magyar adatok is benne vannak)? Mert ez a két ország nem dőlt be az Európai Bizottság ígéreteinek, és maga vette kezébe a dolgokat azzal, hogy a csigalassúságú közös európai beszerzés tempóját a keleti vakcinák beszerzésével pótolta!

Nos, ha a WHO és az említett adatok sem győzik meg az Európai Bizottságot, és a neki tapsikolókat, hogy végzetes hibákat követtek el, akkor semmi! Meggyőzés hiányában pedig ki kell mondani, hogy az EB. mint Európa vezető testülete egész egyszerűen alkalmatlan feladata ellátására!

Ajánlott Cikkek