Vélemény Vélemény-cikkeink

Ha fegyverrel és kenyérrel nem megy, menni fog adóval!

Az Egyesült Államok nem csak fegyverrel és kenyérrel, de adókkal is érvényesíti érdekeit – mindenek felett! És Európa megint befekszik az euro-atlanti hitvesi ágyba… Annak ellenére, hogy a tengerentúlról érkezett férj egyre erőszakosabb vele… Gratulálunk Európa vezetőinek, óriási siker! De várjunk csak! Ha kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, nincs itt semmilyen összeesküvés, pusztán arról van szó, hogy a minimum-adó Európa vezető gazdaságait nem érinti, a feltörekvő országokat pedig termelőbázisként, és fogyasztásói piacként kezelik, de egy erős keleti blokk kialakulása már a régi tagállamok érdekeivel szemben ál… Ez tehát a valódi mozgatórúgója annak, ami manapság történik. Nézzük meg, hogyan!

Borítóképen: Janet Yellen, a globális adó ötletgazdája, korábbi Fed elnők, az USA jelenlegi pénzügyminisztere – A kezemet figyeld, mert csalok… (forrás: timesofisrael.com)

Az ötlet a washingtoni vezetés elméjéből pattant ki, és nem lehet nem belelátni azt a páni félelmet, amit az okoz, hogy az Egyesült Államok 100 év után elveszítheti globális gazdasági egyeduralmát. Csak megjegyzésként fűzzük ide, hogy ezek valójában inkább utóvéd-harcok, mert – legalábbis eddig – minden ilyen ötlet ellenére is szédületes iramban jönnek a nyakukra a fejlődő országok. Az alapötlet a globális minimum kikényszerítése a vállalati nyereségadó terén. Ezt egy egész egyszerű szabályozással meg lehet oldani, csak éppen a nemzeti adómegállapítási jogot kell kiterjeszteni. Igen, mert itt arról van szó, hogy egy adott országban bejegyzett, de egy másikban nyereséget termelő cég tekintetében adómegállapítási jogot kap a bejegyzés szerinti ország.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha egy ország a megállapított (most 15%) megállapított adó-minimum alá megy, akkor a minimumhoz mért különbséget az az ország szedi be, ahol bejegyzésre került az adott vállalat. Igen ám, de nézzünk szét a világban, és kicsit gondoljodjunk el!

A határokon átivelő tevékenységet folytató vállalatok központjai jellemzően a fejlett országokban van (a „multik” – legtöbb az Egyesült Államokban van!), így ennek a különbözetnek a beszedéséből adódó többlet-bevétel is az USA-ban csapódik le a legnagyobb mértékben! Ha pedig csatlakozik az adott ország, hiszen nem szívesen adja oda másnak a területén megtermelt nyereség utáni adóbevételt (!), nem alkalmazhat 15%-nál alacsonyabb adókulcsot, vagyis;

Valójában elveszik az adómegállapítási jog, nagyban sérül a szuverenitás!

Ugye világos, hogy ez mely országoknak kedvez? Ha nem, akkor mutatunk egy ábrát, ami az európai országokban alkalmazott vállalati nyereségadó-kulcsokat tartalmazza:

Vállalati nyereségadó-kulcsot Európában. Látható, hogy Magyarország 2015 után a legkedvezőbb feltételeket kínálja (forrás: OECD Statistics, Tradingeconomics)

De ez még nem minden! A vezető gazdaságok pénzügyérei ugyanis rájöttek, hogy ha mindenki csatlakozik ehhez a rendszerhez, globálisan növekszik az adóbevétel (több országban is 15% alatt van ma a vállalati nyereségadó kulcsa), ugyanakkor nem tudják ösztönözni vállalataikat többé ezen az adónemen keresztül! Hamarosan erre is megjött a megoldás, méghozzá az, hogy a multinacionális cégek hazai adózása tekintetében (tehát akkor, ha egy multi központja egy adott országban van!), az állam/adóhatóság minden további nélkül adhat adókedvezményeket! Akkor most megint; kik azok, akik ezek szerint ezek után képesek lesznek adókedvezményeket adni? Ugye-ugye… Azok az országok, amelyek helyet adnak a multiknak a központjainak! Óriási kérdés, hogy ezek után az újabb beruházások esetében a vállalatok miért mennének külföldre? Azaz;

A fejlett országokban – melyek a multik honos országai – kedvezőbb vállalati nyereségadóra számíthatnak a nagyvállalatok, mint a feltörekvőkben! Ez pedig elszívja az új befektetéseket, a feltörekvők növekedésének gátat szabva!

De ez még mind semmi! Az Unió most azzal feküdt be abba a bizonyos ágyba, hogy – hivatkozással a globális minimum-adóra – elvetette a digitális illeték (a jellemzően amerikai tech-cégek extra-adója) bevezetését, annak ellenére is, hogy a minimum-adót legkorábban is csak 2023-ben lehet bevezetni! Most hirtelen nem hiányzik a következő két év ilyetén bevétele… Lehet, hogy Európa csúcsán ezt nagyvonalú gesztusként értékelik, de az Unió döntése éppen az az Egyesült Államok által hangoztatott érvet rombolja le, miszerint a valódi cél a multinacionális cégek (a tech-cégek) megadóztatása! Közben pdig:

“Mintegy 63 százalékkal növekedhetett az amerikai S&P 500 tőzsdemutatóban szereplő cégek átlagos adózott eredménye a második negyedévben éves összevetésben, az első negyedévi 52,5 százalékos bővülés után – vélik a FactSet amerikai pénzügyi szolgáltató által megkérdezett elemzők.”

(forrás: MTI)

Nincs miről beszélni! Ne feledjük, hogy az S&P500 vezető cégei mind abba a kategóriába esnek (sőt, még a kisebbek is!), amelyekről fent értekeztünk! Az ugyan igaz, hogy a bődületes növekedésben a tavalyi járvány-év alacsony bázisa is benne van, de – miután magas a technológiai, internet, telekommunikáció aránya – ez nem magyarázat; ezek az amerikai cégek zsírosra keresik magukat! És most a cél az, hogy még többet keressenek, de térjenek vissza az Egyesült Államokba, az adót ott fizessék, és így Biden kolosszális gazdaságélénkítő csomagjának fedezetét adják!

Hát így húzkodják ki a zsebünkből Amerika újjáépítéshez szükséges dollárokat…

Ajánlott Cikkek