Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Hideg van januárban? Irány Egerszalók!

Magyarországon igen komoly hagyománya van a fürdőkultúrának, amit természetesen a sokfelé feltörő – vagy éppen fúrás útján felszínre hozott – gyógyvizek adják. Bár Egerszalók nem tartozik a régen bevett fürdőhelyek közé, mégis valami olyat tud, amit a világon csak igen kevés hely ad.

Borítóképen: A Sóhegy

És akkor itt meg is állunk, ugyanis személyes történetünk is van Egerszalókkal kapcsolatban. Azt írtuk, hogy Egerszalók nem tartozik a régi fürdőhelyek közé. Ahogy vesszük! Ugyanis már felmenőink is emlegették, hogy érdemes ellátogatni oda, mert a hihetetlen természeti képződmény olyan jó gyógyvizet szolgáltat, hogy érdemes pár órácskát eltölteni ott.

Az első kutat ugyanis 1961-ben fúrták.

Nos, a ’80-as évek végétől télen rendszeresen jártunk ide, ahol akkoriban nem volt semmiféle kiépítés, valódi fürdő nem volt, ellenben a fokozatosan kihűlő vízből kirakódott „teraszokon”, valamint a forrás után a földbe kimélyített melegebb vizű kis „medencében” (alig pár ember tudott egyszerre fürdeni ebben) megáztattuk tagjainkat.

Akkoriban a Sódomb őrizetlenül állt – legalábbis mi nem tudtunk róla, hogy őrzik, és arról sem, hogy tiltott lett volna a belépés, de esélyes, hogy nem feltétlen voltak legálisak látogatásaink… de elévült! -, ameddig autóval el lehetett menni, ott ruha le és mehettünk is felfelé a Sódombra, ahol mindenki megtalálta a maga komfortérzetének megfelelő hőmérsékletű vizet!

Ma már egy kicsit másképp néz ki a helyzet, ugyanis az itt feltörő vizet már 1992-ben gyógyhatásúnak ismerte el az Egészségügyi Minisztérium, de egészen 2002-ig ingyenesen látogathattuk a helyet, ahol – meg kell jegyezzük! – egyre többen voltak, és egy idő után már tényleg veszélybe került a Sóhegy is.

Ennek oka, hogy az emberi testről a vízbe kerülő anyagok nagyobb mennyiségben könnyen meglazíthatják a Domb szerkezetét. Azt, hogy ennek milyen reális veszélye volt, nem tudjuk, de azt igen, hogy a 2004 és 2007 között épült gyógyfürdő üzembehelyezésével fordult a helyzet, és ma már igen komolyan odafigyelnek ennek a kivételes természeti képződménynek a megőrzésére!

Régen jobb volt? Jobb volt egy sötét, romantikus este az erdő alján a vaksötétben, félig-meddig illegálisan fürdőzni, mint most a minden igényt kielégítő gyógyfürdőbe látogatni?

Erre véleményünk szerint nincs jó válasz; kinek így, kinek úgy! Egyebek iránt a mi véleményünk talán nem is számít, mert a régmúlt dolgokat megszépíti az idő, és amikor arra jártunk telente, az fiatalságunk idején volt, ami természetesen még inkább nem segít a kérdés pártatlan megválaszolásában.

A lényeg azonban az, hogy sokan csakis akkor ismerték meg, vagy ismerhetik meg a helyet, amilyen mai állapotában, az pedig ilyen formán minden igényt kielégítő szolgáltatásokat nyújt,

Így bárkinek ajánljuk, akinek kedve szottyan egy jó fürdőzésre így télvíz idején!

A világon egyedül Egerszalókon, illetve a törökországi Pamukkaléban, és az amerikai nemzeti parkban vannak hasonló képződmények!

Ajánlott Cikkek