Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

„Ha letérdelnek, kapcsold ki a tévét!”

A spanyol focidrukkerek hangot adtak nemtetszésüknek az egyre terjedő politikai vélemény-nyilvánítás kategóriájába tartozó térdelés okán. Figyelem! Olyan mély kulturális hagyomány alapján illették kritikával a szokást, amit bizony mindenkinek el kell fogadnia! És ez a tény bizony egyáltalán nem elhanyagolható, ahogy az sem, hogy a FIFA-nak és az UEFA-nak megvan a maga programja, ahogy az egyes nemzeti szövetségeknek is a megkülönböztetés elleni fellépés tekintetében – anélkül, hogy ordenáré módon bevinnék a politikát a stadionokba!

Erős kérdés, hogy egy valójában a sport szabályaival ellenkező szokást részesítünk előnyben, vagy egy olyan mély kulturális gyökerekre támaszkodó hagyománynak, mint, hogy „Mi, spanyolok csak Isten előtt térdelünk le”! Ne feledjük, a spanyolok hívő katolikusok, és ebben az esetben ők is csak pontosan azt mondják, mint amit mások is;

Ne sértsétek mag hagyományainkat, ne kényszerítsetek ránt olyat, amit mi nem akarunk!

Mindezzel együtt természetesen egyetértünk azzal, ha kifejezzük együttérzésünket olyan ügyben, amikor úgy érezzük, hogy egy kisebbséget hátrányos megkülönböztetés ért! Nem fogunk belemenni abba a parttalan vitába, hogy valójában mi történt, és hogy történt például a George Floyd-ügyben, de azt le kell szögeznünk, hogy ha semmilyen más politikai véleménynek nincs helye a pályákon, akkor ennek sem!

Nincs mese, a szabályok egyértelműek, alkalmazásukról pedig senki nem írta le, hogy fakultatív…

A spanyol nemzeti csapat egyébként mindeddig nem térdelt le a meccsek előtt, de most a szurkolóknak már az is elég volt, hogy erre megvan az esély, látva a tendenciákat… Nem aprózták el, azonnal mozgalmat is indítottak, ami bizony komoly nyomás ehet a futball vezetésére, nevezetesen az UEFA-ra. Arra a szervezetre, ami hihetetlen összegekkel gazdagodik az EB megrendezésével, még úgy is, hogy egy évet halasztani kellett!

És az az UEFA, akinél a biznisz mindennél előbbre való, még akár a játékosok egészséges is… A dán Christian Eriksen eszméletlenül rogyott össze a pályán, de a foci európai urait csak a tévés jogdíjak érdekelték, és egész egyszerűen nem érdekelte őket, hogy a pályán lévő játékosokra olyan lelki teher került – a szerencsére nem halállal végződő eset kapcsán -, ami komoly hatással volt a végeredményre! Christian Eriksen-nek jó egészséget kívánunk, az UEFA urainak meg azt üzenjük, hogy végre jusson már eszükbe, mi is a sport lényege! Nem az, hogy emberéletek kockáztatása árán halmozzanak fel milliárdokat – ha esetleg erre gondoltak volna…

Hogy kicsit segítsünk a megfejtésben, közre adjuk a spanyol szurkolók Twitteren terjesztett felhívását:

Ajánlott Cikkek