Felvidék Hírek

Ha magyar vagy, nincs autópálya!

Körülbelül a címben olvasható mondattal összefoglalható a Heger-kormány autópálya-építéssel kapcsolatos döntésinek összessége. A keleti országrész mintha nem is lenne, hiszen ott magyarok és ruszinok élnek… Igen ám, de akkor mi szüksége van mégis a tótoknak ezekre a területekre? Nagy kérdés, válasz nincs, viszont a döntés megszületett, ami pontosan mutatja, hogy a helyzet semmit nem változik, amíg nem lesz érdemi képviselete a magyarságnak a parlamentben!

Nem jelöltek ki új nyomvonalakat (maximum apróbb változások voltak), ezen a téren nem történt érdemi változás, ugyanakkor az ütemezésből egyértelműen kiderül, hogy a keleti területeket a kormány mostohán kezeli, szemben a nyugati részekkel, ahol valójában már ma is jelentősen jobb a közlekedési infrastruktúra, mint keleten… Mi ennek az oka?

Semmi egyéb, mint egy hamis és álságos nemzeti szemlélet, amit csakis más nemzetek kárára tudnak elképzelni Pozsonyban, saját hagyományok és identitás híján… De ezúttal végre hallani a magyarok hangját, méghozzá egy olyan szervezettől, ami – reményeink szerint – a következő választásokon komoly tényező lesz a parlamentben, és úgy általánosságban is a politikai életben.

„A kormány által ma jóváhagyott ütemterv is azt bizonyítja, hogy Eduard Heger kabinetje nem veszi figyelembe a legnehezebb helyzetben lévő régiók igényeit. A leszakadó régiók magas munkanélküliséggel küzdő járásai megfelelő úthálózat nélkül, önerőből képtelenek kitörni abból a helyzetből, amelybe az előző rendszer, illetve Vladimír Mečiar helytelen politikai döntései miatt kerültek. A korábban összeállított ambiciózus százas listát a kormányzó pártok politikai érdekei jelentősen megnyirbálták.”

Így ír sajtóközleményében a Szövetség. A mai döntéssel kapcsolatban pedig így írnak:

„Az előző választási időszakban megkezdett és előkészített projektek (R2-es, R7-es) fékezése és leállítása nemcsak helytelen döntés, de módfelett arrogáns is azokkal az emberekkel szemben, akik számára ezen útszakaszok mielőbbi megépítése jelentené a jövőt: jelentős beruházásokat és a munkanélküliség csökkentését, ami a növekvő elvándorlásnak is gátat szabhatna.”

A szándék teljesen világos; a keleti régiókból szinte elüldözik a lakosságot, és a nyugati régiók – melyek a mai pozsonyi vezetés számára az egyetlen elismert nemzetiség által sűrűbben lakott… – minden támogatást megkap.

Az R2 és az R7 tervezett nyomvonala:

Nem kell komment ehhez, világosan látható, hogy miről is van szó…

Ajánlott Cikkek